Rôzne

Dobrá správa pre dominanty nášho okolia: Projekty pre Jasenovský i Brekovský hrad získali grant

Trinásť projektov zameraných na podporu zamestnanosti a rozvoj turizmu získalo grant z programu Šariš ľuďom, medzi ktoré hodnotiaca komisia rozdelila celkom 16 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre dominanty nášho okolia: Projekty pre Jasenovský i Brekovský hrad získali grant
Zdroj: TASR

Všetci úspešní žiadatelia musia svoje projekty zrealizovať do konca augusta. V aktuálnom ročníku sa o finančnú podporu uchádzalo 33 mimovládnych organizácií z 20 miest a obcí Prešovského kraja. Žiadosti posudzovali členovia Správnej rady Komunitnej nadácie Veľký Šariš, financie venoval pivovar Šariš. Počet podporených projektov je v 12-ročnej histórii grantového programu doteraz najvyšší. Informovala o tom riaditeľka firemných vzťahov a komunikácie Pivovarov Topvar Drahomíra Mandíková.

Na jednotlivé projekty dostali ich žiadatelia od 500 do 2300 eur. Vďaka finančnej podpore získajú pracovné návyky a neskôr aj reálne zamestnanie dievčatá z detských domovov (Relevant,n.o. Prešov), ľudia s ťažko postihnutým zdravím (OZ Barlička Prešov) a nezamestnaní nad 50 rokov (OZ ProCommunity Bardejov).

Z programu Šariš ľuďom získalo podporu v oblasti turizmu a cestovného ruchu desať projektov. Peniaze pôjdu na opravu, aktivity a prezentáciu hradov Čičava, Jasenov, Brekov, Plaveč i na podujatie Rok prešovskej hradnej cesty, ktorá združuje šesť hradov v okolí Prešova. OZ Živá zem zmapuje pramene a studničky v 100 obciach a mestách Prešovského okresu. Z grantových peňazí si žiadatelia pomôžu pri obnove oddychových zón, organizovaní plenérov, festivalov aj budovaní náučného chodníka. Niektoré projekty dostali grant aj opakovane.

„Je to dobrý signál, že niektorí žiadatelia sa po roku opäť prihlásili o grant pre nový alebo pokračujúci projekt a že v hľadaní možností na zlepšenie života v Prešovskom kraji sú stále aktívni. Tešíme sa aj z toho, že pribudlo viac projektov na podporu zamestnanosti, ktorú všetci v tomto regióne vnímame ako kľúčovú,“ uviedla Štefánia Lenzová, správkyňa Komunitnej nadácie Veľký Šariš.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM