Kultúra

Do zámku pribudli diela Margity Krakovskej: Nakuknite na jej krásne zobrazenie zábavy v parku

Zbierkový fond galerijného oddelenia Vihorlatského múzea rozšírilo v tomto roku jedenásť diel humenskej insitnej umelkyne Margity Krakovskej (1922-2003).

Ilustračný obrázok k článku Do zámku pribudli diela Margity Krakovskej: Nakuknite na jej krásne zobrazenie zábavy v parku
1
Galéria

Ako informovala Dana Kataniková z Vihorlatského múzea v Humennom, cennú kolekciu tvoria olejomaľby menších rozmerov vytvorené na plátne, kartóne, sololite i preglejke. Diela sa tematicky viažu k rodnému mestu z čias autorkinho detstva a mladosti (Babka, Kúpeľná ulica, Smrteľný pochod), no súčasťou sú i portréty (Rabín) a žánrové zobrazenia (Harmonikár, Zábava v parku).

A práve posledné spomenuté dielo z roku 1987, ktoré znázorňuje tanečnú zábavu v parku humenského zámku, si môžete pozrieť aj v pripojenej fotogalérii.

„V prednom pláne obrazovej plochy sú umiestnené stoly s lavicami a stoličkami, za ktorými sedia zhovárajúci sa ľudia pri pohároch s nápojmi, vľavo je znázornená i autorka s príbuznými. Za nimi na provizórnom kruhovom parkete tancujú páry. Scéna sa odohráva medzi kmeňmi vysokých listnatých stromov v blízkosti fontány západne od šľachtického sídla,“ opísala dielo pracovníčka VM.

Detail je podľa jej ďalších slov podružný a dominantnú úlohu nadobúda výtvarné podanie okamihu a jeho neopakovateľnej atmosféry.

„Hoci Krakovská v maľbe obchádza klasické princípy perspektívy, kompozície, miešania farieb, či anatómie, hodnota jej diel je nespochybniteľná predovšetkým kvôli úprimnosti nazerania, spontánnosti a citlivosti voči dianiu naokolo. S bezprostrednosťou školeniami neporušeného prejavu odhaľuje dianie v milovanom Humennom a životy jeho obyvateľov,“ poznamenala D. Kataníková s tým, že maľby Margity Krakovskej sa tak stávajú vo farbách zhmotnenými svedectvami doby. Pozrieť si aj ďalšie po novom môžete za múrmi zámku, vo Vihorlatskom múzeu.

Titulné foto: ilustračné

Krásne dielo humenskej rodáčky Margity Krakovskej: Zábava v parku
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM