Rôzne

Dnes je na humenskom námestí len odliatok hlavy: FOTO celej sochy M. R. Štefánika

Ako vyzerala celá socha M. R. Štefánika nachádzajúca sa v hornej časti námestia v Humennom? Práve to si môžete teraz pozrieť na historických fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Dnes je na humenskom námestí len odliatok hlavy: FOTO celej sochy M. R. Štefánika
2
Galéria
Zdroj: TASR

Písal sa rok 1934, keď bol v Humennom, konkrétne v hornej časti námestia, slávnostne odhalený pamätník M. R. Štefánika. A bola to vtedy obrovsky významná udalosť.

Okrem tohto pomníka bol v medzivojnovom období vybudovaný aj Pomník slobody. Okrem toho, že vznikli v rovnakom období a nachádzali sa blízko seba, mali ešte čosi spoločné.

Ani jeden z nich neustal spoločenské zmeny a obidva boli neskôr zbúrané. V päťdesiatych rokoch bola teda socha M. R. Štefánika zvrhnutá. Pri samotnom dopade sa podľa pamätníkov hlava odlomila od zvyšku a podarilo sa ju zachrániť. Socha je pritom údajne zakopaná v parku pri humenskom zámku.

Vďaka záchrane hlavy sa dnes pri Potoku času nachádza jej odliatok. Vráťte sa však s nami späť v čase a pozrite si, ako vyzerala celá socha Milana Rastislava Štefánika. Osobnosti, ktorú Slovákom zaiste netreba nijako zvlášť predstavovať…

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Historické foto: V medzivojnovom Humennom odhalili pamätník M.R. Štefánika
2
Galéria
Zdroj: Dejiny Humenného, Fedič a kol.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM