Rôzne

Dlhé roky boli nevyužívané. Dva pozoruhodné chrámy sa stávajú opäť perlami Vihorlatu!

Drevené chrámy východného obradu situované na úpätí Vihorlatských vrchov, ktoré boli v havarijnom stave, sa stanú vďaka komplexnej obnove opäť lákadlom pre návštevníkov a perlami tohto územia.

Ilustračný obrázok k článku Dlhé roky boli nevyužívané. Dva pozoruhodné chrámy sa stávajú opäť perlami Vihorlatu!
Foto: Irena Lešaničová Maliničová / Zdroj: Irene Photography Slovakia

Reč je o drevených chrámoch v obciach Šmigovec a Hrabová Roztoka. „Dlhé roky boli nevyužívané. Postupom času sa ich stav zhoršoval. Havarijná situácia sa v súčasnosti stáva už minulosťou,“ povedala koordinátorka projektu Daniela Galandová.

Iné ako všetky ostatné

Drevené chrámy v Hrabovej Roztoke a Šmigovci boli vybudované v 18. storočí. Zaujímavou črtou, ktorou sa odlišujú od ostatných drevených chrámov na Zemplíne, je opláštenie zrubu doskami.

„Chrám Nanebovstúpenia Pána v Šmigovci je navyše zvnútra omietnutý hlinou a po rekonštrukcii bude jeho nepôvodná betónová podlaha nahradená štiepaným kameňom,“ konkretizovala plány koordinátorka projektu. Nateraz, kým sa do chrámu nevráti ikonostas, ktorý je aktuálne inštalovaný v Ľutine, bude slúžiť hlavne na kultúrno-turistické účely. Od mája v ňom bude sprístupnená výstava zameraná na ikonografiu Zemplína.

Zreštaurovaný ikonostas z dreveného chrámu svätého Bazila Veľkého v Hrabovej Roztoke bude podľa slov Galandovej v drevenom chráme inštalovaný ešte koncom tohto mesiaca.

Pomoc aj zo zahraničia

Finančne náročné investície podporili krajiny Nórsko, Island a Lichtenštajnsko, aj s prispením štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Celkový rozpočet projektu predstavuje sumu takmer 300 000 eur, spomínaný grant tvorí až 90 percent. „Zvyšných desať percent nespolufinancuje vlastník, teda gréckokatolícka cirkev, ale tretí sektor, a to organizácie Karpatské drevené cerkvi a Nadácia pre ochranu biodiverzity Karpát,“ dodala Galandová.

Cieľom organizácií je, aby sa aj tieto drevené chrámy dostali medzi obľúbené výletné miesta návštevníkov spoznávajúcich rôznorodú krásu Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. V rámci projektu „Obnova drevených chrámov, skvalitnenie infraštruktúry Cyklistického chodníka ikon“, podporeného z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky, boli opravené aj ďalšie dva drevené chrámy v Topoli a Inovciach a tiež židovský cintorín v Topoli.

Perly Vihorlatu: Chrámy, ktoré sú iné ako všetky ostatné
2
Galéria
Foto: Irena Lešaničová Maliničová / Zdroj: Irene Photography Slovakia
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM