Rôzne

Deviatakov čakajú skúšky na strednú: V Humennom prijímačky aj na priemyslovke, ktorú sa chystajú zrušiť

Spolu 10 499 deviatakov absolvuje v pondelok 12.5. a vo štvrtok 15.5. prijímacie skúšky na 80 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Ilustračný obrázok k článku Deviatakov čakajú skúšky na strednú: V Humennom prijímačky aj na priemyslovke, ktorú sa chystajú zrušiť
Zdroj: Webnoviny.sk

Prijímacie konanie sa uskutoční aj na školách v Humennom a Sabinove, ktoré chce samospráva v septembri zrušiť.

„V Sabinove sa však budú školy len sťahovať a vytvoria spojenú školu. V Humennom Stredná priemyselná škola chemická a potravinárska síce zanikne, ale prijímacie skúšky na odbory biotechnológia a farmakológia a technické lýceum riadne prebehnú a odbory bez zmien od septembra prevezme SOŠ technická,“ uviedla hovorkyňa predsedu PSK Veronika Fitzeková.

Na pondelkový termín sa hlási 6637 žiakov a o druhý termín (15.5.), má záujem 4158 deviatakov. Stredné školy v kraji by však boli schopné prijať o 2000 žiakov viac, aj to je podľa predsedu PSK Petra Chudíka dôvod na ich racionalizáciu.

Najviac žiakov chce študovať na gymnáziách. Ide o 19,59 % z uchádzačov. Stále vysoký záujem majú žiaci aj o obchodné a hotelové akadémie a školy, z technických odborov v Prešovskom kraji vedie elektrotechnika. Na školy s týmto zameraním sa hlási 1373 záujemcov. O odbory stavebníctvo, geodézia a kartografia má záujem 796 deviatakov.

Medzi odbory so slabším záujmom podľa Fitzekovej už dlhodobo patria veterinárne vedy, poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo, technická a aplikovaná chémia.

Foto: ilustračné

SPŠCHaP
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM