Rôzne

Deti v Humennom spoznávali, ako žili ich rovesníci kedysi: Toto ich veru zarazilo!

Žiaci základných škôl sa v humenskom zámku dozvedeli rôzne zaujímavosti o tom, ako žili deti v minulosti. A vypočuli si aj informácie, ktoré ich zarazili.

Ilustračný obrázok k článku Deti v Humennom spoznávali, ako žili ich rovesníci kedysi: Toto ich veru zarazilo!
Zdroj: TASR

Deti zarazilo, že nielen dievčatá, ale aj chlapci v minulosti nosili do určitého veku sukne. Ako informovala historička Vihorlatského múzea v Humennom Zuzana Koščová, pre rodičov to bolo praktickejšie z hľadiska nosenia plienok. Aj takúto informáciu sa žiaci základných škôl dozvedeli na humenskom zámku v rámci cyklu zážitkových podujatí, ktoré bolo aktuálne venované téme života detí v minulosti a dnes, a to pri príležitosti ich blížiaceho sa sviatku.

Prekvapení boli z výchovných metód, hlavne v šľachtických rodinách. „Niekedy sa stávali také kuriózne veci, že otec nechal spať syna medzi psami a zhrozilo ich, že sa niekedy niečo také dialo,“ vysvetlila. Páčili sa im hlavne voľnočasové aktivity. „Vôbec si nemysleli, že najlepšou a najpopulárnejšou hrou v minulosti bola slepá baba,“ poznamenala. Diskutovali aj o tom, že deti v minulosti museli rodičom pomáhať a ich život bol oveľa ťažší ako dnes. „Rozprávali sme sa o tom, že 14– alebo 15-ročné deti sa niekedy už aj ženili a vydávali, čo si v dnešnej dobe nevedia predstaviť,“ doplnila.

Koščová spomenula, že deti medzi veci, bez ktorých si nevedia predstaviť život v minulosti, zaradili tablety, mobily či hry na počítači. „Komfort, ktorý majú, ale aj pohodlné oblečenie,“ spomenula. Počas dvoch dní navštívilo pri tejto príležitosti múzeum spolu 52 detí. Pripravené pre ne boli aj aktivity v podobe kvízu, výroby koníkov na paličke a následné preteky, maľovania, ale aj tvorby figúrok z plastelíny, pozrieť si mohli aj rytierske brnenie.

Podľa historičky sa zbierkové predmety, ktoré by dokumentovali život detí na humenskom zámku, nezachovali. Fotografie súvisiace s touto témou sú tiež ojedinelé. Niektoré informácie sú dostupné v podobe písomných materiálov. Vyčítať sa z nich dajú bežné činnosti, ako sú hry či štúdium. „V niektorých majetnejších šľachtických rodinách to bolo tak, že učitelia boli priamo v kaštieli a v tých menej chodili deti normálne do školy,“ spomenula.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM