Webnoviny - Rôzne

Deň protestu slovenských lekárov i zdravotníkov

Na Slovensku dnes bude údajne najväčšia protestná akcia zdravotníkov.

(WEBNOVINY) – Aspoň tak vidí stredajší „Deň protestu slovenských lekárov", na ktorý vyzvala Slovenská lekárska únia špecialistov, jej šéf Andrej Janco. Podľa neho sa do akcie zapoja „všetci“. Spomenul, že jej vyjadrila podporu Slovenská lekárska komora aj komora sestier. „Rozsah bude najväčší, aký doteraz bol, všetci cítia, že takto to už v zdravotníctve ďalej nepôjde,“ vyhlásil pre agentúru SITA Janco. Ku konkrétnym číslam sa však vyjadriť nechcel, rovnako neodpovedal na otázku, koľko špecialistov jeho únia zastrešuje. „Momentálne zastupujeme všetkých,“ povedal bez bližších podrobností.

Špecialisti vyzvali zdravotníkov, aby 9. marca od 13. do 14. hodiny prerušili poskytovanie zdravotnej starostlivosti a aby sa venovali administratívnej činnosti, alebo aby si vybrali náhradné voľno. Väčšina organizácií zastupujúcich lekárov a sestry vyjadrila akcii podporu. Ich čelní predstavitelia však sami nevedia, či a ako sa ich členovia protestu zúčastnia.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb sa k nemu napríklad oficiálne nepridal. Ako pre agentúru SITA vysvetlil jeho predseda Anton Szalay, ich členskou základňou sú totiž zamestnanci a nie lekári, ktorí fungujú v rámci vlastných ambulancií ako zamestnávatelia. „Podporujeme ale vyhlásenie špecialistov, ktorým poukazujú na nedostatky v rezorte,“ dodal Szalay. Pripomenul, že odborári aktuálne formou ankety zisťujú, či sú zdravotníci ochotní zapojiť sa do protestných akcií na pracoviskách a podporovať požiadavky odborov v kolektívnom vyjednávaní.

Jasný nie je ani rozsah podpory protestu zo strany Lekárskeho odborového združenia. Jeho predstavitelia pritom prednedávnom informovali, že počas obedňajšej prestávky vyjdú pred budovy nemocníc a verbálne podporia špecialistov. Koľko lekárov tak urobí, ale nevedel šéf združenia Michal Polician aktuálne povedať. Oslovení sú podľa neho všetci. Bližšie informácie nemal ani člen vedenia združenia Marian Kollár. „Nemáme informácie o počte, je to na pleciach predsedov základných organizácií,“ uviedol pre agentúru SITA. On sám vidí podporu skôr v morálnej rovine, väčšiu účasť očakáva na východe.

Slovenská lekárska komora a Asociácia súkromných lekárov sa k protestu postavili odlišne. Kým prvá lekárov vyzvala, aby sa k akcii pripojili, druhá nevydala a ani nevydá pre svojich členov žiadne záväzné stanovisko. „Súhlasíme s mnohými argumentáciami, nechávame to ale na jednotlivých lekároch,“ objasnil prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Na stranu špecialistov sa v morálnej rovine postavila aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.I­lustračné foto: SITA/AP Ako povedala jej prezidentka Mária Lévyová, aktuálne je ťažké povedať, kto a ako sa do akcie zapojí. Ona sama očakáva, že sestry v ambulanciách sa v prípade podpory protestu zo strany lekára zapoja, obdobne by to malo byť aj v nemocniciach. Zároveň však podotkla, že aktuálne je prioritou komory petícia, ktorú rozbehla. Okrem iného v nej žiadajú, aby mohli odchádzať do dôchodku po dovŕšení 58. roku života, ale aj stanovenie minimálnej hodinovej mzdy pre sestry a pôrodné asistentky.

Slovenská lekárska únia špecialistov predstavila v rámci výzvy na protest aj svojich 14 požiadaviek. Na ich podporu iniciuje petíciu. Na prvom mieste žiadajú zvýšenie reálnych platov všetkých lekárov a platieb za výkony súkromným ambulanciám minimálne na úroveň platov a platieb v Čechách. Zároveň požadujú, aby štát zvýšil príspevky za svojich poistencov, ako aj zmenu systému financovania zdravotníckych zariadení a zrovnoprávnenie podmienok financovania zdravotníckych sektorov.

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že má rovnako ako únia záujem na vytvorení lepších podmienok v slovenskom zdravotníctve, tak pre pacientov ako aj pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov. "Pracujeme v reálnych podmienkach, kde nikto nemá „čarovný prútik“ a preto jedinou cestou, ako zvýšiť úroveň zdravotníctva a stabilizovať finančnú situáciu v sektore, sú systémové zmeny,“ dodal rezort. Za tie označil transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, projekt e-health, či pripoistenie. Ministerstvo zároveň verí, že lekári budú rešpektovať Hippokratovu prísahu a budú mať zodpovedný prístup k pacientom a výzvu na prerušenie poskytovania zdravotnej starostlivosti neprijmú.

Avizovaný protest pritom nie je jediný, ktorý Slovenská lekárska únia špecialistov organizuje. Ostatné tri roky vyzývala zdravotníkov, aby posledný májový piatok zatvorili svoje ambulancie a oslavovali „Deň zdravia zdravotníkov“. Koľko lekárov a sestier sa do protestu v jednotlivých rokoch zapojilo, nebolo známe. Podľa informácií agentúry SITA síce väčšina zdravotníkov nie je so situáciou v rezorte spokojná, mnohí však o aktivite únie ani nevedeli. Únia pritom v rámci protestu žiadala zdvojnásobenie všetkých platieb v zdravotníctve. Zároveň chcela dať najavo nespokojnosť s postavením zdravotníkov.

Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM