Samospráva Samospráva

Čo s ušetrenými peniazmi, majú rozhodnúť občania. Humenská primátorka bude poberať minimálku

Predvlani vyhrala voľby na primátorky post v Humennom a v marcových parlamentných voľbách bola zvolená za poslankyňu Národnej rady SR. Pre Janu Vaľovú to nie je nová situácia, takto fungovala už aj predtým. Teraz sa však výrazne zmení jej platové ohodnotenie.

Ilustračný obrázok k článku Čo s ušetrenými peniazmi, majú rozhodnúť občania. Humenská primátorka bude poberať minimálku
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa novely zákona totiž ak primátor mesta alebo starosta obce poberá zároveň plat poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, patrí mu plat najviac v sume minimálnej mzdy. Čo znamená 405 eur. A týka sa to aj primátorky Humenného Jany Vaľovej.

Zmena sa dotkne aj poslancov

„Zmenou platových podmienok si prejde nielen primátorka mesta, ale aj poslanci Mestského zastupiteľstva, ktorých mesačná fixná odmena sa odvíja od platu primátorky. Presne je to 6% z platu primátorky,“ objasňuje prostredníctvom tlačovej správy nastávajúce zmeny tlačový referát Mestského úradu (MsÚ) v Humennom. Vyplácanie miezd a odmien poslancov je určené Zásadami odmeňovania poslancov, ktoré schvaľuje Mestské zastupiteľstvo.

A čo s ušetrenými peniazmi?

Podľa tlačového referátu MsÚ primátorka mesta pripravuje anketu, ktorú plánujú spustiť v lete tohto roku: „Občania prostredníctvom ankety rozhodnú, ako by najlepšie využili finančné prostriedky, ktoré vzniknú rozdielom predošlého a súčasného platu primátorky, čo by sa mohlo v meste skrášliť, alebo niečo nové, užitočné vzniknúť.“

na fotke: Jana Vaľová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM