Rôzne

Chystá sa veľká brigáda: Spoločné jesenné čistenie Sninského kameňa

Sninský kameň je jednou z dominánt Vihorlatu a každoročne láka množstvo turistov. S niektorými z nich však prichádza a zostáva v jeho okolí aj nemálo odpadkov.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa veľká brigáda: Spoločné jesenné čistenie Sninského kameňa
Zdroj: TASR

Obec Zemplínske Hámre organizuje na deň 26. októbra spoločné jesenné čistenie prírody v okolí Sninského kameňa, na ktoré pozýva aj širokú verejnosť. Zraz bude v turistickom centre v tejto obci.

„Po trase pôjdeme pohodovým tempom a vyzbierame odpadky po ľuďoch, ktorí sa v lese nevedia správať, rukavice aj vrecia na odpad zabezpečíme my. Po akcii všetkých dobrovoľníkov bude čakať chutná odmena,“ uvádzajú organizátori.

Sninský kameň je prírodná pamiatka, ktorá predstavuje dva skalné útvary vo forme plošinového lávového vrcholu. Kým Veľký Sninský kameň sa nachádza vo výške 998 m n. m. a je nižší no plošne rozsiahlejší, Malý Sninský kameň sa vypína vo výške 1005 m n. m.

Viete o ňom aj tieto zaujímavosti?

Najvyšší bod Sninského kameňa sa nachádza v katastrálnom území Valaškovce-Sever a teda v Humenskom okrese. (skgeodesy.sk)

Je súčasťou hneď dvoch náučných chodníkov a to Remetské Hámre – Morské oko a Morské oko – Sninský kameň – Sninské rybníky.

Fenoménom je kontrast medzi jeho chladnou a vlhkou severnou stranou, ktorá je chudobná na rastlinstvo a teplou južnou stranou, s bohatou ponukou rastlín rôznych druhov. (severovychod.sk)

V prípade priaznivého počasia je zo Sninského kameňa pekne vidieť dokonca aj Vysoké Tatry. Dôkaz si môžete pozrieť tu.

Zaujímavé sú aj legendy o jeho vzniku. Podľa jednej z nich sa v dávnych vekoch pohneval čert na ľudí v danej oblasti, že budujú cerkvi, a tak vzal z mora obrovský kameň a chcel ním celú túto zem zadusiť. V tom však zakikiríkal kohút, čert sa zľakol a pustil kameň na zem, ktorý sa zapichol do zeme a takto je tam dodnes. Aj preto ho niektorí nazývajú diablov symbol. (zemplinskeham­re.sk)

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Pozrite si parádne zábery zo Sninského kameňa a Vihorlatu. V hlavnej úlohe okrem nich ešte teplotná inverzia.

Úchvatné divadlo: Režisérkou teplotná inverzia, v hlavnej úlohe Vihorlat!
18
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM