Rôzne

Chystá sa tu jedinečná séria výletov: Po stopách prvej svetovej vojny

Pilotný projekt série poznávacích výletov za vojenskou históriou, ktorý organizuje Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy, sa začína vo februári.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa tu jedinečná séria výletov: Po stopách prvej svetovej vojny
Zdroj: TASR

Jeho cieľom je širokej verejnosti predstaviť vojensko-historické pamiatky regiónu, vysvetlil Martin Drobňák z KVH Beskydy. Klub sa dlhodobo venuje výskumu prvej svetovej vojny a obnovám cintorínov. „Aby to malo celé nejaký zmysel aj v súčasnosti, aby tie lokality neostali úplne anonymné, snažíme sa tému prvej svetovej vojny a vojensko-historických pamiatok z tohto obdobia propagovať aj spôsobom, ktorý je využiteľný v turistickom alebo cestovnom ruchu,“ priblížil. Záujemcovia spoznajú napr. vojnovú históriu okresov Svidník a Bardejov, na slovensko-poľských hraniciach cintorín číslo 46 v sedle Dujava, ktorý projektoval Dušan Jurkovič. Ďalšie výlety sú zamerané na pevnosť Přemyšl v Poľsku či Veľkonočnú bitku v Karpatoch.

Pozoruhodný cintorín

Súčasťou projektu je aj exkurzia v Národnom parku Poloniny, kde podľa slov Drobňáka kedysi prebiehali veľmi intenzívne boje, najmä v roku 1915. „Práve v takejto peknej krajine sa dá veľmi dobre ilustrovať, s akým citom pristupovali vojenskí architekti v časoch prvej svetovej vojny k budovaniu cintorínov,“ upozornil. Príkladom je aj cintorín na vrchu Hodošík, ktorý je najvyššie položeným pietnym miestom svojho druhu na Slovensku. Zároveň je to lokalita, ktorá je krajinársky veľmi pekne vybraná. Ako uviedol Drobňák, ide o dokonalý kruh na vrchu kopca.

Aby mladí pochopili…

Jedným z dôvodov, prečo sa klub rozhodol zrealizovať takýto projekt, je tiež reprodukovanie historických udalostí medzi ľuďmi. „Aj na sociálnych sieťach sme svedkami toho, že mladá generácia má mnohokrát radikálne názory, mnohokrát sa vyjadruje k niektorým spoločenským problémom veľmi prudko a možno si tí ľudia neuvedomujú, čo je výsledkom takéhoto vojnového konfliktu,“ vysvetlil s tým, že práve takéto exkurzie, ktoré človeka privedú na miesto, kde je pochovaných aj 2000 vojakov vo veku od 18 do 21 rokov, môžu s niektorými ľuďmi pohnúť. „Nie fotka, nie propagandistický film, ale konkrétne mená vojakov,“ doplnil s tým, že po niektorých dokonca neostalo vôbec nič.

Projekt putovania po bojiskách prvej svetovej vojny je podľa slov Drobňáka realizovaný napr. v Slovinsku, Taliansku, Poľsku či na Ukrajine.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM