Rôzne

Chcú udržať krásnu rusínsku tradíciu: V Osadnom oslávili druhý Štedrý večer, FOTO

V Osadnom sa zišla veľká časť obyvateľov obce. Dôvod? Aby spoločne oslávili druhý Štedrý večer a zároveň udržali jednu peknú rusínsku tradíciu.

Ilustračný obrázok k článku Chcú udržať krásnu rusínsku tradíciu: V Osadnom oslávili druhý Štedrý večer, FOTO
6
Galéria

Pravoslávni veriaci na Slovensku sviatkujú podľa starého (juliánskeho) kalendára a 19. januára slávia sviatok Bohozjavenia a Krstu Isusa Christu. Podľa pravoslávneho duchovného Petra Soroku bohoslužobné texty Pravoslávnej cirkvi svedčia o tom, že je tento sviatok druhý najväčší po Vzkriesení a teda významnejší ako Narodenie Isusa Christa.

„V rusínskom národe sa na tento sviatok uchovala rovnaká tradícia ako na Narodenie Christa, keďže v minulosti sa tieto dva sviatky slávili spolu. Aj bohoslužobne sú si preto veľmi podobné,“ vysvetlil Peter Soroka pôsobiaci v dedinke Osadné. Podľa jeho slov však pokiaľ sa pred sviatkom Narodenia Christa stretávajú ľudia vo veľkej miere, pred sviatkom Bohozjavenia sa táto tradícia kvôli pracovnej vyťaženosti veriacich vytráca.

„Pravoslávna cirkevná obec v Osadnom si tento smutný fakt uvedomuje a preto už po ôsmykrát pripravila spoločnú Bohojavlenskú večeru pre všetkých obyvateľov obce,“ uviedol P. Soroka. A tak sa podľa jeho ďalších slov v stredu 18. januára stretli v osadnianskej sále na Obecnom úrade obyvatelia obce – starí aj mladí, chorí aj zdraví, chudobní aj bohatí, pravoslávni aj nepravoslávni.

„Všetci prišli, aby spoločne oslávili veľký sviatok, ale aj udržali jednu z krásnych rusínskych tradícii. Po spoločnej modlitbe boli prítomným predložené tradičné jedlá: chlieb, cesnak, med, kapustnica, pirohy, fazuľa, zemiaky. Po jedle si všetci radostne zaspievali niekoľko kolied a mnohí odišli do chrámu,“ opísal pravoslávny duchovný, ktorý verí, že sa táto tradícia v obci udrží ešte dlhé roky.

OBRAZOM: Druhý Štedrý večer v Osadnom
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM