Rôzne

Chcú splatiť dlh jednej generácii našich predkov. Členovia KVH Beskydy sa pustili do náročného výskumu

Jedna z hlavných činností miestneho Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy je historický výskum obdobia prvej svetovej vojny. Doteraz ho zameriavali hlavne na udalosti spojené s priebehom bojov na našom území a vojnové cintoríny na severovýchodnom Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Chcú splatiť dlh jednej generácii našich predkov. Členovia KVH Beskydy sa pustili do náročného výskumu
Zdroj: Dnes24.sk

Nosnou témou sa však pre KVH Beskydy v tomto období stala aj účasť slovenských vojakov v prvej svetovej vojne. V rámci tohto výskumu sa začali venovať zostavovaniu zoznamov vojakov, ktorí pochádzali z územia dnešného Slovenska a padli v prvej svetovej vojne. A to pomocou širokej škály historických dokumentov.

„Na jednej strane takto chceme splatiť dlh jednej generácii našich predkov, ktorí stratili život v strašnej vojne a na strane druhej reagujeme na hlad verejnosti, ktorá sa snaží dopátrať k informáciám o svojich pradedoch, ktorí sa stratili vo víre “Veľkej vojny”. Kedy, ak nie v súčasnom období, keď si pripomíname sté výročia jednotlivých udalostí prvej svetovej vojny, je na takúto vec vhodnejšia chvíľa,“ vysvetlil Rado Turik z KVH Beskydy. Do dnešnej doby uverejnili zhruba 47 zoznamov, v ktorých sú mená 2 672 vojakov. Publikované sú na webe kvhbeskydy.sk. Postupne budú podľa združenia pribúdať aj zoznamy z ďalších jednotiek.

„Zoznamy, ktoré sme dali dohromady, nám ukazujú bojovú cestu týchto jednotiek vyznačenú hrobmi našich pradedov. Ďalším logickým krokom pri našom výskume je návšteva miest spätých s bojmi týchto jednotiek na území Poľska, Ukrajiny, Slovinska, Rumunska, či Srbska,“ priblížil plány R. Turik. Cieľom je podľa neho zdokumentovať miesta nasadenia skúmaných vojenských jednotiek. A zároveň sa pokúsiť lokalizovať vojnové pohrebiská, kde sú naši predkovia pochovaní. „Výstupom z takýchto výskumných ciest budú reportáže, ale aj krátke videá, ktoré budeme priebežne zverejňovať na našich webových stránkach.“

Realizácia tohto projektu je náročná nielen po odbornej stránke, ale aj finančnej. Prostriedky na tento výskum získava KVH Beskydy z darov svojich priaznivcov, či 2% z daní, ktoré im ľudia venujú. „Sme presvedčení, že slovenská vojenská historiografia má veľký dlh voči 67 tisíckam mužov z územia Slovenska, ktorí zahynuli na frontoch prvej svetovej vojny. Náš výskum má ambíciu byť, aspoň malou splátkou tohto dlhu,“ uzavrel R. Turik.

zdroj, foto: kvhbeskydy.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM