Rôzne

Cestári nášho kraja prehovorili o tejto zime: December bol najpriaznivejší za posledných šesť sezón!

Zimná sezóna bola k cestárom nášho kraja milosrdná. Sami hovoria, že z hľadiska výkonov a spotreby posypového materiálu sa dá považovať za podpriemernú. Zaujímavé sú aj informácie o decembri, veď si to pozrite.

Ilustračný obrázok k článku Cestári nášho kraja prehovorili o tejto zime: December bol najpriaznivejší za posledných šesť sezón!
Zdroj: TASR

Náklady na zimnú údržbu ciest za sezónu 2015/16 na cestách druhej a tretej triedy v Prešovskom kraji predbežne vyčíslil riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák na 4,7 milióna eur. Za posledných päť zimných sezón išlo z hľadiska výkonov a spotreby posypového materiálu za podpriemernú zimu, nižšie náklady boli len v roku 2013/14, keď kraj vynaložil na zimnú údržbu 3,7 milióna eur.

„Prvé zásahy sme absolvovali vlani 12. októbra v oblasti Poprad, Prešov a Stará Ľubovňa, zatiaľ posledné 28. marca v Poprade,“ uviedol Kozák. Viac práce mali cestári až na konci novembra. December však bol najpriaznivejší za posledných šesť zimných sezón, výkony boli minimálne, sneh sa odstraňoval len na 2000 kilometroch. Najnáročnejší bol január, keď sa realizovalo až 50 percent výkonov z celej sezóny.

Od 15. februára zima ustupovala. V decembri a januári bol zvýšený výskyt poľadovice z dôvodu častých hmiel a mrholenia, čo malo vplyv na vyššiu spotrebu chemického posypového materiálu. Ani raz nebolo potrebné vyhlásiť vyšší situačný stupeň. Cestári pomocou pluhov očistili 108 000 kilometrov ciest, kamenivo nasypali na 124 000 kilometrov a soľ na 71 500 kilometrov ciest. Počas zimy spotrebovali spolu 14 300 ton chemického posypového materiálu, o tri tony menej ako v predchádzajúcej zimnej sezóne. Spotreba inertného posypového materiálu bola oproti minulej sezóne nižšia o 14 000 ton – predstavovala 37 800 ton.

SÚC PSK zabezpečovala zimnú údržbu na 3008 kilometroch ciest v kraji. Z tohto počtu predstavovalo 644 kilometrov ciest prvej triedy v správe Národnej diaľničnej spoločnosti a 2364 kilometrov ciest druhej a tretej triedy vo vlastnej správe. Do výkonu bolo nasadzovaných 107 posypových vozidiel. Na skládkach mali k dispozícii 19 000 ton chemického a 54 700 ton inertného posypového materiálu. „Zostatok posypových materiálov po zimnej sezóne vytvoril cestárom vhodné podmienky pre budúcu zimnú sezónu,“ uviedol Kozák. Priaznivé podmienky v novembri a decembri umožnili cestárom venovať sa likvidácii krovín, pričom odpracovali okolo 26 800 hodín.

Môže vás zaujímať:

Chod liniek prešovskej MHD: Cestujúci, radšej zbystrite pozornosť, aké zmeny nastali!

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Prešove, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

Parkovisko pri Prešovskej univerzite pripomína tankodrom: Dočkajú sa vodiči zmeny? FOTO

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM