Webnoviny - Rôzne

Celý týždeň bude na cestách viac policajných hliadok

Oddnes bude na cestách viac policajných hliadok a preventívnych akcií, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Policajti chcú pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, a tak znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách. „Počas celého týždňa zvýšime kontrolu všetkých účastníkov cestnej premávky,“ uvádza sa v stanovisku prezídia.

U vodičov sa policajti zamerajú na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky v súvislosti s chodcami v okolí priechodov pre chodcov. Nekompromisne budú pristupovať k vodičom, ktorí prekročia rýchlosť najmä na frekventovaných úsekoch ako aj za jazdu pod vplyvom alkoholu a iných návykových látok. Pri cyklistoch sa policajti zamerajú na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, dôraz budú klásť na vybavenie bicyklov, používanie ochranných prilieb a reflexných prvkov ako aj reflexných bezpečnostných odevov za zníženej viditeľnosti. U chodcov sa policajti zamerajú na používanie priechodov pre chodcov a používanie reflexných prvkov. Zvýšia dohľad na miestach častého pohybu chodcov v mestských častiach, zastávkach mestskej hromadnej dopravy, pri školách, kultúrnych a spoločenských objektoch najmä v čase dopravných špičiek.

Policajný zbor od začiatku tohto roka k dnešnému dňu eviduje 2 374 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 41 ľudí, ťažko zranených bolo 111 osôb a ľahko sa zranilo 745 osôb. Tieto štatistické ukazovatele sú podľa Baloghovej historicky najnižšie s porovnateľnými obdobiami od roku 1993, teda od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. V roku 2010 v porovna­teľnom období polícia zaznamenala 3 414 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 52 ľudí, 184 sa zranilo ťažko a 882 utrpelo ľahké zranenie. „So životom sa nesmie hazardovať a účastníci cestnej premávky si musia uvedomiť, že porušenie predpisov nie je o pokutách, ale o ľudských životoch,“ povedal viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Zdroj:webnoviny Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM