Rôzne

Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo! Pozrite si bližšie info špeciálne pre Humenné

Už čoskoro bude možné zhliadnuť pozoruhodný vesmírny úkaz. Odkiaľ bude viditeľný najlepšie? Aj to nám prezradil humenský hvezdár.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás atraktívne vesmírne divadlo! Pozrite si bližšie info špeciálne pre Humenné
Zdroj: TASR

Patríte k milovníkom rôznych astronomických úkazov? Jeden atraktívny jav môžete vidieť už onedlho na nočnom nebi. Ako povedal pre Humenné 24 Peter Mikloš, odborný pracovník Vihorlatskej hvezdárne v Humennom, 27. júla nás čaká veľká udalosť.

A to konkrétne úplné zatmenie mesiaca, ktoré bude v tomto storočí najdlhšie.

Sledujte svoje hodinky…

Úplne zatmenie mesiaca bude možné podľa slov odborníka možné sledovať krátko po jeho východe, pričom pre Humenné je čas východu Mesiaca 20:08 hod., no závisí od tvaru horizontu.

„Naša prirodzená družica vstúpi do tieňa Zeme o 20.24 hod., vtedy začína čiastočné zatmenie. Fáza úplného zatmenia, kedy je Mesiac celý ponorený v zemskom tieni, bude trvať od 21:30 do 23:13 hod. Táto časť úkazu bude teda trvať takmer 104 minút, čo radí toto zatmenie na prvú priečku v dĺžke trvania v rámci tohto storočia. Mesiac opustí tieň našej materskej planéty 19 minút po polnoci- nastane koniec čiastočného zatmenia,“ ozrejmil bližšie P. Mikloš.

Podotkol, že aj počas najväčšej fázy zatmenia, o 22:22 hod., bude Mesiac na oblohe stále rozoznateľný. „Vplyvom atmosféry Zeme sa totiž do zemského tieňa stále ohýba isté množstvo svetla. Mesiac býva počas zatmení najčastejšie sfarbený do červena až hneda, len výnimočne je takmer nepozorovateľný,“ vysvetlil hvezdár.

Prečo bude najdlhšie?

Ako už bolo spomenuté, pôjde o najdlhšie úplné zatmenie mesiaca v tomto storočí. Prečo je to tak? „Na dĺžku zatmenia majú najväčší vplyv 3 faktory: veľkosť zemského tieňa, aktuálna vzdialenosť Mesiaca od Zeme a presná dráha Mesiaca cez tieň Zeme. Hoci máme leto, 6. júla 2018 sa Zem nachádzala na svojej dráhe najďalej od Slnka, v tzv. aféliu. Tieň Zeme, ktorý má v priestore tvar kužeľa, je vtedy najdlhší – logicky má i najväčší priemer a Mesiac bude teda musieť preputovať cez dlhší tieň. Navyše pri tomto zatmení bude prechádzať približne stredom tohto tieňa. Presne v deň zatmenia sa bude Mesiac na svojej dráhe okolo Zeme nachádzať v bode, ktorý nazývame apogeum, teda bude od Zeme najďalej. Vtedy je jeho rýchlosť najnižšia, takže bude prechádzať tieňom dlhšie,“ vysvetlil P. Mikloš.

Chystajú sa pozorovania

Úkaz bude podľa humenského hvezdára pozorovateľný z celého územia Slovenska. Vhodné je podľa neho presunúť sa mimo mesta, do oblasti s nižšou úrovňou svetelného znečistenia. „Na pozorovanie postačí i voľné oko, no detaily mesačného povrchu môžeme vidieť aj v menšom ďalekohľade,“ doplnil.

Vihorlatská hvezdáreň pripravuje pozorovanie tohto úkazu pre širokú verejnosť a to na domovskom pracovisku v Humennom, ale aj na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Záujemcovia si budú môcť užiť pohľad aj cez teleskopy a to od začiatku až po koniec úkazu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM