Rôzne

Býček, zlatá truhlica i konská čeľusť: Vyberte najkrajší erb obce Humenského okresu

Je jedným z neodmysliteľných symbolov každej obce. Aj v našom okrese nájdeme erby s tými najrôznejšími motívmi. Vyberte ten najkrajší!

Ilustračný obrázok k článku Býček, zlatá truhlica i konská čeľusť: Vyberte najkrajší erb obce Humenského okresu
Zdroj: Heraldický register SR

Zlatý kľúč a hviezda, rameno, polmesiac. Hovorí vám to niečo? Mnohým zrejme áno, ide o prvky znázornené na erbe mesta Humenné. No nielen mestá sa môžu pochváliť svojim erbom. Má ho i každá obec. Všetky sú zapísané v Heraldickom registri na Ministerstve vnútra SR. Má sa tak predísť tomu, aby sa vyskytli podobné alebo rovnaké erby.

V našom hlasovaní sme sa tentoraz zamerali práve na erby a to obcí v okrese Humenné, ktorých motívy sú vskutku rôznorodé. Hľadá sa ten najkrajší.

Počiatok erbov

Prvé erby sa spájajú s 12. storočím a súvisí to s udalosťami, ako sa formoval postupne rytiersky stav a to je prepojené s križiackymi výpravami. „Rytieri mali pôvodne erby na svojich štítoch, ktorými sa bránili a až postupom času, čiže koncom 12. storočia, začali označovať šľachtickú hodnosť,“ uviedla pre náš portál Dnes24 etnologička a historička Katarína Nádaská.

Podľa jej ďalších slov, na tých úplne najstarších erbov, v dvanástom, trinástom a štrnástom storočí, pokiaľ to boli erby šľachtických rodín, bol často znázornený nejaký hrdinský čin rytiera. V mnohých takýchto rodových erboch nachádzame napríklad rytiera s mečom alebo rytiera na koni či rytiera, ktorý popravuje nejakého nepriateľa.

V Európe je takáto tradícia od stredoveku. „Erb na pečati slúžil ako podpis, najčastejšie sa používa na pečatidle obce, jej vlajke, na insígniách starostu, na budove obecného úradu i v rokovacích miestnostiach orgánov obce,“ priblížila K. Nádaská.

Ktorý vás upúta najviac?

Z erbov sa dá podľa etnologičky vyčítať absolútne všetko, pretože v ňom bolo vždy niečo zakódované a to až určitým tajuplným spôsobom alebo štylisticky podaný príbeh jednotlivých rodov alebo legendy, ktoré sa viazali k obci či k mestu.

"Je zaujímavé aj to, že najmä v tých starších erboch nachádzame niektoré bájne zvieratá. Napríklad aj na území bývalého Uhorska sú mestá, ktoré majú v erbe palmu, slona či vesmírne teleso. Ak je nejaká povesť, tak často sa to dianie preštylizuje do nejakého bájneho zvieraťa. Veľmi často sa v erboch stretávame s okrídleným koňom Pegasom, ktorý je známy naozaj len z mytológie, potom s jednorožcami alebo s okrídlenými levmi a podobne. " prezradila Nádaská.

A aj keď v Humenskom okrese podobné symboly nenájdeme, erby jednotlivých dedín sú naozaj zaujímavé. Všetky si ich môžete pozrieť aj práve na tomto mieste.

A nezabudnite zahlasovať za ten najkrajší podľa vás. Anketa trvá do 5. novembra 2019 (polnoci), následne vám prinesieme výsledky. Všetky erby v plnom rozlíšení sa vám zobrazia po rozkliknutí obrázka alebo ich nájdete v galérii TU. Pozor, ak kliknete na názov obce, automaticky zahlasujete.

Erby obcí Humenského okresu
60
Galéria
Zdroj: Heraldický register SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM