Rôzne

Búranie nebezpečnej bytovky sa začalo: Sninský Titanic bude do troch mesiacov zrovnaný so zemou

Mesto Snina v utorok začalo s búraním bytového domu na Palárikovej ulici, ktorý je pre miestnych známy ako Titanic. Práce budú stáť viac ako 60 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Búranie nebezpečnej bytovky sa začalo: Sninský Titanic bude do troch mesiacov zrovnaný so zemou
Zdroj: TASR

Búracie práce vykonáva miestna firma Verejnoprospešné služby Snina, s.r.o., ktorá sa zaviazala zrealizovať dielo v stanovenej lehote 90 dní od účinnosti zmluvy. Cena za zbúranie je 61 999,49 eura vrátane DPH. „Stavebný odpad vyvezie firma na skládku odpadu a použije ho na tzv. priťažovaciu lavicu,“ uviedla hovorkyňa sninskej radnice Eva Mihaliková.

Mesto odkúpilo bytový dom v roku 2014 za 1006,74 eura, teda za rovnakú cenu, za akú ho v minulosti predalo Združeniu Rómov pod Vihorlatom.

Radnica sa o stavbu začala zaujímať z dôvodu, že bola v havarijnom stave, pričom bolo ohrozené zdravie jej obyvateľov. Mesto preto pripravilo projektovú dokumentáciu na odstránenie budovy a získalo povolenie stavebného úradu na jej zbúranie.

Pre časť nájomníkov mesto kúpilo šesť bytov na sídlisku, kde sa Titanic nachádza. Pre ostatných mal zabezpečiť byty pôvodný vlastník budovy. Títo nájomníci sa nakoniec nasťahovali k príbuzným alebo známym.

Na odstránenie bytového domu chcela Snina získať finančné prostriedky z rôznych zdrojov. Dvakrát požiadala o financie aj úrad bývalého splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ale neúspešne. Finančné prostriedky boli nakoniec naplánované v rozpočte na rok 2016.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM