Rôzne

Bukóza sa pustila do nového biznisu: 600 nových pracovných miest do troch rokov?!

Skupina spoločností Bukóza Holding v Hencovciach spustila začiatkom týždňa výrobu hygienických potrieb. Zástupcovia holdingu rokovali s ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom o možnostiach štátnej podpory. V hre sú aj nové pracovné miesta...

Ilustračný obrázok k článku Bukóza sa pustila do nového biznisu: 600 nových pracovných miest do troch rokov?!
Zdroj: TASR

Minister sa podľa vlastných slov prišiel do Hencoviec presvedčiť, že nový projekt je reálne udržateľný a má šancu v tomto regióne prežiť. 

„Spoločnosti už bol jeden projekt v minulosti na vláde pozastavený. My by sme sa k nemu s vedením radi vrátili, pretože vytvára šancu pre 700 pracovných miest, a to je pre mňa záväzok. Investičný zámer ale musí byť prepracovaný a musí mať všetky garancie. Tie sú ešte prísnejšie ako predtým. Samozrejme, zmenili sa aj pravidlá Európskej únie, čo znamená, že výška investičnej pomoci bude iná. Závisieť bude od investičného zámeru, ktorý bude nanovo pripravený,“ uviedol v utorok počas prehliadky novej výroby minister hospodárstva. Formu pomoci zatiaľ nevedel konkretizovať. Pripustil, že to môže byť daňová úľava, priama pomoc alebo príspevky na tvorbu pracovných miest, no i kombinácia týchto možností. 

Na prvej linke už pracuje 105 zamestnancov

Podľa prezidenta Skupiny spoločností Bu­kóza Holding Jána Ďuriana je spracovanie a využitie celulózy obmedzené a táto výroba je jednou z možností. Spoločnosť je však vo výrobe hygienických pomôcok nováčikom na trhu. Prvá linka, na ktorej už pracuje 105 zamestnancov, stála 2,2 milióna eur. Tu už prebehlo aj zaškolenie pracovníkov a začalo sa s výrobou. Do dvoch týždňov by mali pribudnúť ďalšie dve linky. Celkovo holding investoval len do nákupu strojov 6,7 milióna eur. Aj keď prezident nechcel konkretizovať, akú pomoc budú od štátu požadovať, povedal, že maximálne môžu dostať 7 miliónov eur, čo by pokrylo akurát investície do technológie.

600 ďalších pracovných miest do troch rokov?

Ďalších približne 600 pracovných miest by tu mohlo vzniknúť podľa neho v horizonte troch rokov, podmienkou je však štátna pomoc. Inak by bol ten čas dlhší.

Priemerný plat už zamestnaných pracovníkov je podľa neho okolo 800 eur v hrubom. Ide prevažne o ženy pracujúce ako operátorky výroby, servis a údržbu. Zamestnať chcú asi 70 vysokoškolsky vzdelaných ľudí a 30 so strednou školou. Ostatní by mohli mať len základné vzdelanie.

Prvé zákazky

Spoločnosť v týchto dňoch už vyviezla prvé produkty pre obchodnú sieť a pre sieť nemocníc. Okrem dámskych vložiek a inkontinenčných vložiek budú vyrábať napríklad aj podložky pre pacientov do nemocníc. Produkty plánujú vyvážať i do Čiech, Maďarska, Poľska a na Ukrajinu. 

Bukóza sa pustila do nového biznisu: 600 nových pracovných miest do troch rokov?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM