Tomáš Šuhajda Rôzne

Brekov a Jasenov: Hrady nad obcami potrebujú ďalšie opravy

Obci Jasenov schválilo v týchto dňoch ministerstvo kultúry SR dotáciu na stabilizáciu ruín miestneho hradu v sume 16 400 eur. O finančnej podpore pre Združenie na záchranu hradu nad obcou Brekov zatiaľ nerozhodlo.

Ilustračný obrázok k článku Brekov a Jasenov: Hrady nad obcami potrebujú ďalšie opravy
Zdroj: TASR

V prácach na obnove oboch stredovekých hradov v okrese Humenné chcú pokračovať na základe vlaňajších skúsenosti samosprávy spolu s dobrovoľníkmi a nezamestnanými aj v tomto roku.

„V tomto roku sme získali 16 400 eur, je to viac ako vlani. V areáli Jasenovského hradu sa chceme v nasledujúcich mesiacoch zamerať viac na murárske práce, čomu bude samozrejme predchádzať výstavba lešenia v potrebnom rozsahu. Plánujeme tu zamestnať v tomto roku na šesť mesiacov až 20 ľudí,“ informoval starosta Jasenova Ján Katkovčin.

Dočká sa peňazí aj Brekovský hrad?

Občianske Združenie na záchranu Brekovského hradu zatiaľ nevie či bude so svojou žiadosťou rovnako úspešné ako obec Jasenov. Ako informoval riaditeľ združenia Stanislav Macinský, schvaľovací proces v dotačnom programe Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom v podprograme Obnova a konzervácia torzálnej architektúry prebieha vo viacerých etapách. Macinský však dúfa, že združenie napokon so svojou žiadosťou podobne ako vlani uspeje, pretože niekoľko rokov trvajúca záchrana hradných ruín nad Brekovom nie je ani zďaleka ukončená.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM