Zuzana Ročeňová Rôzne

Boj školy proti šikane: V areáli i triedach rozmiestnili vyše 30 kamier a zriadili strážnu hliadku!

Bezpečnostný systém jednej zo základných škôl na Zemplíne je príkladom úspešného boja proti šikane na školách. Správanie sa žiakov tam monitoruje nedávno zriadená strážna hliadka a vyše 30 kamier umiestnených v triedach ako i v areáli školy.

Ilustračný obrázok k článku Boj školy proti šikane: V areáli i triedach rozmiestnili vyše 30 kamier a zriadili strážnu hliadku!
Zdroj: TASR

ZŠ Budkovce dnes navštevuje vyše 360 detí. Približne 40 % žiakov pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Dobrý krok k prevenciu

Zriadenie kamerového systému na tejto škole v Michalovskom okrese bolo podľa slov jej riaditeľky Viery Vajsovej dobrým krokom hlavne z pohľadu prevencie. S krádežami, prvkami rasistického správania či šikanou sa tam stretávajú už iba ojedinele. „Videozáznamy sú užitočné aj v prípadoch keď sa stane úraz na škole. Vieme tak zistiť čo mu predchádzalo," doplnila Vajsová.

Školské bezpečnostné oko

Pomocou zariadenia sa darí udržiavať disciplínu na pôde školy aj vďaka spolupráci s novozriadeným, takzvaným Školským bezpečnostným okom. „Tvoria ho dvaja zamestnanci dozerajúci na poriadok počas prestávok. Pomáhajú zároveň učiteľom zvládať žiakov, ktorí narúšajú vyučovací proces," vysvetlila riaditeľka s tým, že pri týchto úkonoch sú nápomocní aj špeciálni pedagógovia a školský psychológ.

„Pomáha aby správanie sa detí bolo stále v norme a učiteľom pomáha pochopiť deti a reagovať na ich výkyvy. Pracuje zároveň s rodičmi," zdôraznila Vajsová.

V škole sa necíti bezpečne 14% žiakov

Osobnú skúsenosť so šikovaním priznala štvrtina chlapcov a pätina dievčat na základných školách. Až 14 percent žiakov sa v škole necíti bezpečne. Vyplýva to zo Správy o stave a úrovni výchovy a vzdelávania za rok 2012/2013, ktorú vypracovala Štátna školská inšpekcia. Dokument schválila v stredu (29. 1.) vláda SR.

So šikanovaním sa žiaci najviac stretávajú v triede, na chodbe či na toalete počas prestávky a mimo školy, podľa školákov však k nemu dochádza aj v triede počas vyučovania. „V negatívnych prejavoch prevládali podľa dievčat rôzne spôsoby ponižovania, na rozdiel od fyzických útokov, ktoré boli zreteľnejšie medzi chlapcami," píšu v správe školskí inšpektori.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM