Barbara Dallosová Rôzne

Ani sme sa nenazdali a Deda Mráza vystriedal v našich končinách blikajúci kamión: FOTKY, z ktorých padnete na zadok :)

Keby ste pred desiatkami rokov povedali pionierom, ktorí vítali ruského Deda Mráza na východe Slovenska, že ho raz vystrieda americký Santa v červenom kabáte, často sprevádzaný vysvieteným kamiónom, zrejme by nechápali. Unikátne archívne fotky z východoslovenských ulíc hovoria za všetko...

Ilustračný obrázok k článku Ani sme sa nenazdali a Deda Mráza vystriedal v našich končinách blikajúci kamión: FOTKY, z ktorých padnete na zadok :)
Zdroj: TASR

Jeden je z ďalekého východu, druhý z ďalekého západu. Obaja však majú bielu bradu, kabát s kožušinovým lemom a majú symbolizovať najkrajšie sviatky v roku. Reč je o Dedovi Mrázovi a Santa Clausovi.

Zatiaľ čo Santa v posledných rokoch jazdí po rôznych slovenských mestách, sprevádzaný vysvetielkovaným kamiónom, postava Deda Mráza sa pomaly vytratila. Santa s nákladiakom sa tento rok ukázal i na východnom Slovensku, hoci u obyvateľov vyvolal symbol Vianoc na americký spôsob rozporuplné reakcie.

Vráťme sa ale o niekoľko desaťročí dozadu. Dnes už Dedo Mráz v predvianočných programoch nehrá prím, v päťdesiatych rokoch minulého storočia však spôsobil vo východoslovenskej metropole nemalý rozruch. Pionieri, zväzáci i súdruhovia nadšene vítali bradatého pána v bielom kožuchu a baranici, ktorý do Košíc pricestoval moskovským rýchlikom.

Pozrite si unikátne archívne zábery vítania Deda Mráza z roku 1952 v našej fotogalérii. Mimochodom, nie je vám tak trochu povedomý? :)

Pionieri vo vytŕžení: Z moskovského rýchlika vystúpil Dedo Mráz :)
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM