Rôzne

Andrejko z dediny pri Humennom: Chlapček s krásnym úsmevom sa nepoddáva ťažkému osudu

Andrejko je 14-ročný chlapček z okresu Humenné. Žiaľ, musí však bojovať s ťažkým osudom... Toto je jeho príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Andrejko z dediny pri Humennom: Chlapček s krásnym úsmevom sa nepoddáva ťažkému osudu
8
Galéria
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Niekedy si ani neuvedomujeme, čo všetko máme a prechovávame pocit, že je život k nám nespravodlivý. Sú tú však aj takí, ktorým bol nadelený naozaj ťažký osud, a napriek tomu sú odhodlaní bojovať. A čo je nemenej podstatné, vedia sa radovať aj z maličkostí. Medzi nich patrí aj Andrejko (14) z Udavského.

Viac o tomto chlapčekovi, jeho príbehu a ťažkom osude si môžete prečítať v liste, ktorého autorkou je Andrejkova mamina Mária.

„Andrejko je naše druhé dieťa, narodil sa predčasne v 30. týždni a hneď po narodení musel bojovať o život. Jeho stav skomplikovalo krvácanie do mozgu s ťažkými následkami. Pridružili sa epi záchvaty a diagnóza detská mozgová obrna. Celá rodina sme sa ani na chvíľu nevzdávali. Rozbehli sme množstvo cvičení doma aj na liečebných pobytoch. Tešili sme sa z pokrokov a úspechov. Podarilo sa Andrejka postaviť na nohy a ako 5-ročný s pomocou kráčal. Nastali však komplikácie s bedrovým kĺbom a Andrej musel podstúpiť 3 operácie. Hoci sa lekári snažili, jeho stav sa nezlepšil a ľavé bedro má Andrejko natrvalo vykĺbené. Ale aj napriek tomu je veľmi aktívny, nerád sedí vo vozíku, radšej sa presúva po kolienkach po celom dome a vonku na špeciálnej trojkolke. Miluje prechádzky, cestovanie autom a plávanie. Veľmi dôležitá je pre neho rehabilitácia, lebo problémové bedro mu spôsobuje asymetriu panvy a skoliózu. Po všetkom, čím sme za tie roky prešli, nám najviac vyhovuje rehabilitácia v jednom centre v Piešťanoch. Andrejko je ťažký stav nielen po telesnej stránke ale aj mentálnej. Preto vidíme pri týchto pobytoch pokroky aj v tom, že Andrej sa snaží viac komunikovať aj keď nerozpráva a veľa veciam rozumie. Skupina terapeutov ho vie zaujať a aj on si ich obľúbil. Bohužiaľ bez pomoci darcov si tieto terapie nemôžme dovoliť zaplatiť. Príjem našej rodiny je nízky a ledva zvládame fungovanie domácnosti. Starostlivosť o Andrejka si vyžaduje veľa iných zvýšených výdavkov, hlavne cestovné náklady, hygienu, lieky a pomôcky… Vopred ďakujem za každý dar, ktorý starostlivo použijeme pre Andrejka.“

Podporiť Andrejka môžete aj vy a to na portáli ĽudiaĽuďom.sk.

Chlapček na fotkách je Andrejko z okresu Humenné: Musí bojovať s ťažkým údelom
8
Galéria
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM