Správy

Ako znížiť množstvo PCB látok v pôde? Minister pôdohospodárstva má riešenie

Koncentrácia PCB látok na Zemplíne patrí medzi najvyššie na svete. Kľúčom k riešeniu má byť pôda.

Ilustračný obrázok k článku Ako znížiť množstvo PCB látok v pôde? Minister pôdohospodárstva má riešenie
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Kľúčom k riešeniu problému s PCB látkami v oblasti bývalého štátneho podniku Chemko Strážske je podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského (OĽANO) kontaminovaná pôda.

„Práve z nej sa šíria ‚pécébéčka‘ do zveriny, do vôd, do ľudí. V tejto oblasti je koncentrácia PCB najvyššia na celom svete. Chceme využiť najmodernejšie postupy, aby sme obsah týchto toxických látok znížili,“ uviedol Mičovský.

V rámci úsilia o odstránenie envirozáťaže na Zemplíne minister zorganizoval v piatok (20. 11.) pracovné rokovanie v Nižnom Hrušove neďaleko Chemka Strážske s poslancami Národnej rady (NR) SR, starostami zemplínskych obcí, zástupcami organizácií agrorezortu a odborníkmi, ktorí sa zaoberajú odstraňovaním PCB látok. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Anežka Šrojta Hrdá.

Znepokojivé výsledky

V lete agrorezort spolu s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSUP) a Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR z vlastnej iniciatívy odobrali vzorky z pôdy, stromov, zvierat a živočíšnych produktov, ktoré testovali na PCB látky.

Výsledky v niektorých prípadoch prekračovali normohranice niekoľko tisícnásobne.

„Vzorky sme odoberali najmä v centre znečistenia, v lokalite tepláreň, ošipáreň a pri prameni, kde sú PCB látky zakopané v sudoch. V stromoch sa nám PCB nepotvrdili,“ priblížil Mičovský.

Nová metóda

Na piatkovom (20. 11.) stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia dvoch firiem, ktoré sa zaoberajú aplikáciou humínových kyselín a zeolitu. Práve tieto látky znižujú koncentráciu PCB. Prvým krokom bude vytypovanie lokalít, v ktorých sa odoberú vzorky, a následne sa v týchto oblastiach aplikujú humínové kyseliny alebo zeolit, a to najneskôr do konca tohto roka.

ŠVPS zabezpečí monitoring zvierat v oblastiach, v ktorých sa uskutočnili odbery vzoriek a výsledky boli pozitívne na výskyt PCB. V lokalite budú tiež aplikovať zeolit a humínové kyseliny u zvierat s ich ďalším pozorovaním. Zároveň treba odstrániť zdroje šírenia PCB v Chemko Strážske, čo je v kompetencii Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Spolupráca ministerstiev

„Do danej problematiky treba vtiahnuť aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Preto poslanci NR SR zorganizujú spoločný výbor za účasti MPRV SR, MŽP SR, MZ SR a Ministerstva vnútra (MV) SR, na ktorom sa dohodnú na ďalšom postupe,“ informovala hovorkyňa.

Polychlórované bifenyly (PCB) sa vyrábali v areáli Chemko Strážske do roku 1984. Odvtedy sa na odstránení tejto envirozáťaže takmer nič neudialo. Negatívny vplyv na životné prostredie, život zvierat a ľudí vidno podľa agrorezortu dodnes – spontánne potraty, vrodené poruchy u novorodencov, onkologické ochorenia, poruchy štítnej žľazy a iné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM