Webnoviny - Rôzne

Ak obyvateľ sčítacieho komisára nepozve dnu, vojsť nemôže

Sčítací komisár nesmie vstúpiť do domácnosti, ak ho na to obyvateľ nevyzve. Upozornila na to na dnešnej tlačovej besede predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Ilustračné foto SITA/Michal Burza (WEBNOVINY) – Zároveň komisár nesmie prísť klopať na dvere pred 13. májom a po 6. júni. Komisár musí mať na viditeľnom mieste osobitné poverenie s okrúhlou pečiatkou obce. Obyvatelia ho môžu požiadať aj o to, aby sa legitimoval.

Pri prvej návšteve komisár prinesie sčítacie tlačivá a obálky s identifikátormi a overovacími heslami, ktoré môže prevziať jedna dospelá osoba. Komisár sa zároveň opýta na vzťahy medzi obyvateľmi a nechá v domácnosti toľko tlačív, koľko ľudí tam býva. Ak sa občan sčíta elektronicky, navštívi ho komisár len raz. Ostatní, ktorí sa budú sčítať tradične, sa s ním môžu dohodnúť na termíne. Komisár tiež príde do domácností, ktoré sa od 21. mája do 29. mája nesčítali elektronicky, aj keď to uviedli pri jeho prvej návšteve. Sčítací komisári sa zároveň musia pýtať len to, čo majú uvedené vo formulároch, ako vysvetlila Benkovičová, nesmú si vymýšľať otázky, ani preformulovať existujúce. Komisár je povinný vyplniť tlačivá presne podľa pokynov obyvateľa, ak tento nerozumie otázkam alebo má iný problém. Pre tradičné sčítanie platí termín do 6. júna.

Obce ukončili výber sčítacích komisárov 18. apríla, následne sa začalo ich školenie

Obce vybrali asi dvadsaťtisíc sčítacích komisárov, od nich bude podľa Benkovičovej závisieť úspešnosť sčítania. Komisárov už má každá obec. „Od toho, ako sa im podarí osloviť obyvateľov, bude vo veľkej miere závisieť úspešnosť sčítania. Vzhľadom na to, že sčítanie ovplyvní mnohé oblasti života v najbližších desiatich rokoch, bez zveličovania možno povedať, že práve sčítací komisári sú kľúčovými postavami sčítania,“ vyhlásila Benkovičová.

Podľa reprezentatívneho prieskumu z konca marca a začiatku apríla vychádza, že obyvatelia očakávajú, že sčítací komisár by mal byť „slušný človek, ochotný pomôcť, poradiť, vysvetliť veci, diskrétny a mlčanlivý“. Slováci od neho očakávajú aj toleranciu, trpezlivosť, serióznosť, ústretovosť a spoľahlivosť. Akékoľvek nedostatky súvisiace s komisármi budú riešiť obce.

Na jeden sčítací obvod pripadá jeden komisár, no ak ide o komplikovaný obvod s málo prispôsobivými občanmi, alebo komisár bude mať veľa práce, je možné, aby boli aj dvaja. Navyše, ak ide o obvod s ťažko dostupnými domácnosťami, alebo ak komisár pracuje v iných komplikovaných podmienkach, môže sa jeho odmena zvýšiť až na dvojnásobok. Koľko to však predstavuje, nechcela Benkovičová spresniť, pretože odmeny sú v kompetenciách obcí, pre ktoré vyčlenili určitú sumu peňazí.

Údaje zo sčítania sú nenahraditeľné

Ako na tlačovej besede vyhlásila generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR Ľudmila Ivančíková, údaje zo sčítania sú nenahraditeľné a aj keď niektoré sa nachádzajú aj v iných databázach, tieto nie sú previazané a netýkajú sa všetkých. Navyše sa neaktualizujú k rovnakému dátumu, ktorým je v prípade sčítania polnoc z 20. na 21. mája.

Na propagáciu sčítania pripravil štatistický úrad spolu s Poštovou filatelistickou službou POFIS aj personalizovaný kupón k poštovej známke. Ako vysvetlil riaditeľ POFIS-u Martin Vančo, poštová známka má aj propagačno-zberateľskú funkciu, v tomto prípade pôjde o limitovanú edíciu personalizovanej známky s kupónom oddeleným perforáciou. Na ňom nemusí byť uvedený štát ani nominálna hodnota známky. Zároveň POFIS pripravil aj obálky s prítlačou. Služba zhotovala približne tritisíc tlačových listov známok, ktoré však nebudú voľne dostupné.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM