Rôzne

Zvony sa začali používať ešte v 6. storočí... Videli ste už tento v Humennom? FOTO

Majú svoju bohatú históriu, veď ten úplne prvý bol vyrobený v piatom storočí v Taliansku. Za pozornosť zaiste stojí aj ten, ktorý sa nachádza v humenskom skanzene.

Ilustračný obrázok k článku Zvony sa začali používať ešte v 6. storočí... Videli ste už tento v Humennom? FOTO
1
Galéria

Zvon je považovaný za hudobný bicí a signalizačný nástroj. Ten vôbec prvý bol vyrobený v Taliansku v 5. storočí. Veľké zvony sa na cirkevné účely začali používať v 6. storočí a údaje o používaní zvonov na našom území pochádzajú z 12. storočia. Informoval o tom Jozef Fundák z Vihorlatského múzea v Humennom, ktoré má medzi zbierkovými predmetmi taktiež zaujímavý kus.

Klasicistický kostolný zvon z roku 1867 je vystavený v objekte dreveného kostolíka sv. Michala Archanjela v expozícii ľudovej architektúry a bývania, teda v skanzene. Pôvodne pochádza zo zvonice už neexistujúcej obce Ruské a Vihorlatské múzeum ho získalo v roku 1984.

„Vystavený liatinový zvon je čiastočne poškodený. Jeho liatinová časť predstavuje výšku 45,5 cm, celkovo so závesným štítom meria zvon 76 cm. Dolná obvodová časť zvona meria takmer 50 cm. Reliéf znázorňuje uhorskú korunu. Dobre zreteľný je nápis v maďarčine dokladajúci autorstvo zhotoviteľov,“ opísal ho J. Fundák.

Ako ozrejmil, zvonením bol v minulosti miestnym cirkevným výborom, resp. radou poverený zvonár zo sociálne slabších vrstiev. Jeho povinnosťou bolo zvoniť podľa dohodnutých pravidiel pri bohoslužbách, sviatkoch, úmrtí, pohrebe, ale aj pri nebezpečenstvách ako búrka, požiar či vojna.

Ešte ste spomínaný zvon nachádzajúci sa tu v Humennom nevideli? Nazrite do pripojenej galérie…

Nachádza sa v kostolíku v Humennom: Klasicistický zvon z roku 1867
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM