Rôzne

Zubor Matúš po zrážke s autom: Veterinár hovorí o jeho stave, dobrá aj zlá správa

Ako je na tom zubor, ktorý utrpel zranenie po zrážke s osobným autom? Pozrite si najnovšie správy od veterinárneho lekára. Pozitívnu, no i smutnejšiu...

Ilustračný obrázok k článku Zubor Matúš po zrážke s autom: Veterinár hovorí o jeho stave, dobrá aj zlá správa
Zdroj: TASR

Zubor Matúš z Polonín sa v súčasnosti nachádza v Animoterapeuticko-jazdeckom centre (AJC) v Snine. Podľa slov veterinára Vladislava Juška je stabilizovaný natoľko, že nie je ohrozený jeho život. Zlou správou je, že zranenie zanechalo trvalé následky a obrovité zviera už viac nebude môcť fungovať v prírode.

„Je to prirodzené. Keďže tú nohu nezaťažuje, svalstvo na nej ochabuje. Dôsledky toho zranenia sú také, že Matúš bude fungovať iba v podmienkach, kde je o neho postarané, kde bude kŕmený, kde bude mať obmedzený pohyb," informoval veterinárny lekár.

Potešujúci je fakt, že Matúš naberá na hmotnosti. „Pochutí si hlavne na jablkách a mrkve. Denne zožerie približne 15 kilogramov potravy, konkrétne ho prikrmujeme senom a čerstvou silážou, s ktorou nám vypomáha poľnohospodárske družstvo zo Stakčína,“ konkretizoval jeho jedálny lístok Juško.

Veterinár v súčasnosti disponuje osvedčením od Poliakov, ktoré dokazuje zubrov pôvod. Narodil sa 5. októbra v Mucznem v Poľsku, v tomto roku bude oslavovať štvrté narodeniny. „Zaujímavosťou je, že sa narodil v ten istý deň ako externý pracovník AJC Matúš, ktorý ho uspal,“ uviedol Juško s tým, že zubor je pomenovaný po ňom.

Podľa jeho slov Poliaci nevidia dôvod, prečo by zubor nemohol zostať v AJC. „Ešte musíme vybaviť administratívne záležitosti, aby bolo všetko v poriadku. Veríme, že Matúš bude roky spokojne fungovať, či už u nás, alebo kdekoľvek inde,“ informoval veterinár.

na fotke: zubor Matúš

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM