Rôzne

Drevený kostolík sv. Michala archanjela: Po oprave získal nový šat

Vihorlatské múzeum v Humennom ukončilo v týchto dňoch rekonštrukciu dreveného kostolíka, ktorý je dominantou jeho skanzenu. Poškodenú krytinu chrámu nahradili nové štiepané šindle.

Ilustračný obrázok k článku Drevený kostolík sv. Michala archanjela: Po oprave získal nový šat
Zdroj: TASR

Kostolík sv. Michala archanjela postavený v roku 1764 stál pôvodne v najvýchodnejšej obci Slovenska – Novej Sedlici. Jeho zlý technický stav si však v druhej polovici minulého storočia vyžiadal výstavbu nového kostola.

Drevený chrám sa neskôr v 70-tych rokoch podarilo zachrániť jeho presťahovaním do areálu humenského skanzenu. V súčasnosti je jeho najvýznamnejšou stavbou a zároveň najväčším zbierkovým predmetom Vihorlatského mú­zea.

„Potreba opravy strechy kostolíka vyplynula z pôsobenia času, poveternostných vplyvov i parazitujúcich machov a lišajníkov. Vlani sme v rámci projektu s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR zakúpili potrebný materiál a v tomto roku sa pristúpilo k samotnej oprave,“ informoval etnograf Vihorlatského múzea Jozef Fundák.

Dodal, že na renovácii strechy sa podieľali od júla tohto roka pokrývači z Moravy. Na opravu približne 450 štvorcových metrov strešnej krytiny sa použilo asi 25 000 kusov šindľov, pričom práce sa vykonávali aj na najvyššej chrámovej veži vo výške 18 metrov nad zemou. Na kostolíku bolo potrebné vymeniť nielen staré šindle ale aj poškodené strešné laty a časti pôvodného krovu.

„Pri rekonštrukcii sa používali štiepané drevené šindle, ktoré majú dlhšiu životnosť ako tie rezané. Náročnosť prác znásobovali ozdobné ukončenia niektorých radov šindľov, ktoré bolo potrebné zachovať. Po montážnych prácach sa nová krytina ošetrila ochranným náterom,“ uzavrel Fundák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM