Rôzne

Zoznámte sa so Zemplínčankou: 5-metrová socha v strede kruhového objazdu

Pozornosti Humenčanom jazdiacim do susedných Michaloviec určite neušla socha zvodnej Zemplínčanky a to na kruhovom objazde, ktorý spája Hollého, Okružnú a Moskovskú ulicu. Pár faktov, ktoré o nej určite neviete...

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa so Zemplínčankou: 5-metrová socha v strede kruhového objazdu
Zdroj: Dnes24.sk

Autorom železnej sochy je Ján Gonda. Ako nám prezradil, vypracovanie návrhu aj s detailnými rozmermi mu trvalo takmer tri dni a bolo okolo toho dosť práce. Nás zaujímalo prečo stvárnil práve zemplínsku ženu? „Mal som takú predstavu, aby to bolo niečo typické pre náš región. Ľudia túto sochu poznávajú z Pozdišovskej keramiky, keďže má také črty. Má typický zemplínsky čepiec a kroj.“ V strede sochy sa nachádza sklo, v ktorom je z nerezu zhotovené logo mesta Michalovce.

„Socha je z čierneho železa a ma približne 3,8 metrov po krk, celkovo štyri metre. Pod ňou sa nachádza ešte podstavec,“ po­vedal Gonda. Celkovo s podstavcom dosahuje socha takmer päťmetrovú výšku a práce na nej si vyžiadali takmer 450 hodín.

A prečo Zemplínčanka? „Ja som jej meno nedával. Ľuďom sa páči a tak od nich dostala aj meno „Zemplínčanka,“ do­dal Ján.

Autobusár a vo voľnom čase sochár

„Na soche som pracoval predovšetkým sám, ale na to, aby to bolo pevné som mal odborného zvárača Gabriela Fedorčáka.“ Ko­nečnú estetickú podobu kovovej Zemplínčanky prekonzultoval Gonda aj so známymi zemplínskymi výtvarníkmi Miroslavom Capovčákom a Jankom Kolesárom.

Kovovú sochu zhotovil bez nároku na honorár. Je rád, že mohol aj svojím umeleckým dielom skrášliť križovatku a mesto. Ján sa práci s kovom a drevorezbe nevenuje až tak naplno. Pracuje ako vodič prímestskej autobusovej dopravy, ktorý sa vo voľnom čase venuje svojmu sochárskemu koníčku, ktorému je verný už dlhých 27 rokov.

Foto: Martina Králiková

Zemplínčanka
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM