Webnoviny - Rôzne

Živnostníci majú platiť štátu minimálne preddavky 46 eur

Slovenský živnostenský zväz odporúča poistencom štátu, ktorí sú zároveň samostatne zárobkovo činnými osobami (SZČO), aby si platili preddavky na zdravotné poistenie na minimálnej úrovni 46,06 eur.

Táto skupina občanov platí totiž podľa novely zákona o zdravotnom poistení mesačne zdravotným poisťovniam takú sumu, aká im vyšla v ročnom zúčtovaní za rok 2009. Tá pritom môže byť podstatne nižšia ako minimálne preddavky na úrovni 46,06 eur. V ročnom zúčtovaní za rok 2011 však budú povinní doplatiť preddavky na požadovanú minimálnu úroveň, čo môže pre mnohých znamenať vysoké nedoplatky. "Naše odporučenie pre SZČO a zároveň poistencov štátu je platiť od 1. januára 2011 vyššie preddavky, ako im vyšli v ročnom zúčtovaní za rok 2009, aby jednorazovo nemuseli uhrádzať priveľkú sumu,“ uviedla pre agentúru SITA generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová. Ako však dodala, dôchodcovia alebo mamičky na materskej, ktorí sú zároveň drobnými živnostníkmi, si tento problém zatiaľ neuvedomili a pri ročnom zúčtovaní za rok 2011 to bude určite problém.

Živnostenský zväz má výhrady Možnosť dohodnúť sa s poisťovňou na vyšších preddavkoch vidí ako riešenie aj Ministerstvo zdravotníctva SR. "Vždy je možné sa dohodnúť so zdravotnou poisťovňou,“ reagovala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Túto možnosť potvrdila aj najväčšia poisťovňa na trhu, Všeobecná zdravotná poisťovňa. "V prípade, ak SZČO už podávala ročné zúčtovanie za rok 2009 a chce uhrádzať viac, ako jej vyšla výška preddavku v ročnom zúčtovaní za rok 2009, je potrebné, aby si na výkaze preddavkov na poistné (tlačivo je k dispozícii na webovej stránke poisťovne, prípadne na pobočkách) určila výšku preddavku, ktorú bude odvádzať. Nemusí vypisovať žiadosť o zvýšenie preddavku, ako je to v prípade, ak chce platiteľ odvádzať preddavok nižší,“ vysvetlila pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Slovenský živnostenský zväz má napriek tomu voči tejto úprave zákona vážne výhrady. Vysoké nedoplatky totiž podľa Kromerovej môžu byť pre malých živnostníkov priveľkou finančnou záťažou. "Treba vnímať aj ostatné neustále legislatívne zmeny, ktoré zvyšujú náklady pre SZČO, ako napríklad fiškalizácia pokladní, zvýšenie DPH, spotrebné dane a následne vyššie ceny za pohonné látky, diaľničnú nálepku, daň z motorových vozidiel, energie, služby a podobne,“ doplnila. Na mieste je tak podľa zväzu aj otázka, či nebude mať uvedená úprava na niektorých živnostníkov likvidačný dopad. Kromerová však upozorňuje, že zatvoriť živnosť a hľadať nové riešenia je veľmi ťažké, keď dávky od štátu sú nepostačujúce a pracovné príležitosti nenarastajú.

Vysoké nedoplatky pritom nehrozia dôchodcom alebo mamičkám na materskej, ktorí sa stali SZČO v roku 2010 alebo po 1. januári tohto roka. Podľa novely zákona o zdravotnom poistení totiž títo poistenci štátu musia odvádzať preddavky v minimálnej výške, teda 46,06 eur.

Pôvodne boli poistenci štátu, ktorí sú zároveň SZČO, v prípade nízkych zárobkov oslobodení od platenia zdravotných odvodov. Platilo, že napríklad dôchodcovia alebo mamičky na materskej, ktorí sú taktiež drobnými živnostníkmi, ostali poistencami štátu, a teda nemuseli platiť odvody, ak bol ich vymeriavací základ napríklad za rok 2010 nižší ako 2 479,20 eura. Zmenila to práve novela zákona o zdravom poistení, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2011. "Poistenec štátu s príjmami, ktoré podliehajú odvodovej povinnosti, bude povinný platiť odvody,“ potvrdila pre agentúru SITA ešte koncom septembra uplynulého roka hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Katarína Zollerová. Táto zmena by sa podľa odhadov rezortu mala dotknúť asi 16 tis. ľudí.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM