Rôzne

Žiakov ZUŠky zaujala socha pri Červenom dome: Začali pátrať a oplatilo sa

Chodievate okolo budovy bývalého Vihorlatského strediska v Humennom? V jeho blízkosti je medzi stromami ukrytá tak trochu záhadná socha holubice.

Ilustračný obrázok k článku Žiakov ZUŠky zaujala socha pri Červenom dome: Začali pátrať a oplatilo sa
4
Galéria
Zdroj: Drahoslava Zalaiová

A práve krásu tejto sochy ale aj a autora objavili žiaci výtvarného odboru Základnej umeleckej školy (ZUŠ) na Mierovej ulici.

„Po nájdení mena na podstavci sme rozbehli detektívne šetrenie. Na internete sme našli kontakt na autora. Vysvitlo, že je to kontakt na jeho syna, ktorý nám poskytol bližšie informácie aj spomienku na inštalovanie sochy v Humennom. Ukázalo sa, že jablko nepadlo ďaleko od stromu a  syn, Milan Pulík ml., je tiež sochárom. Potešil ho náš záujem a poskytol nám aj fotografie z konečnej fázy práce na soche,“ prezradila Drahoslava Zalaiová, pedagogička zo ZUŠ na Mierovej ulici.

Autorom sochy holubice je teda akademický sochár Milan Pulík /*1943 – † 1991/. Ako ozrejmila ďalej D. Zalaiová, tento umelec pochádzal z Prešova, študoval na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave a na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, na oddelení skla v architektúre. Žil a tvoril v Bratislave. „Venoval sa komornej a monumentálnej sochárskej tvorbe, medailérstvu, reštaurátorstvu a dizajnu. Dizajnérske cítenie, výrazná a čistá tvarová sochárska štylizácia sa prejavovala aj v jeho sochárskej tvorbe.“

Predmetná socha v Humennom bola zrealizovaná v roku 1981. „Je zhotovená z pieskovca, ale pôvodný návrh bol smerovaný k realizácii do kovového materiálu. Holubica je stvárnená v pohybe, v štylizovanej forme. Krídla majú vejárovitý tvar, aby bol vytvorený dojem prepojenia jednotlivých fáz pohybu krídel. Svojská znaková štylizácia, odvodená od reálnych tvarov, prináša pozitívny mierový ideovo – obsahový prvok a vždy aktuálne humanistické posolstvo,“ uzavrela D. Zalaiová.

Žiaci ZUŠky objavili krásu sochy holubice a... rozbehli detektívne šetrenie!
4
Galéria
Zdroj: Drahoslava Zalaiová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM