Rôzne

Žiaci ZŠ Kudlovskej vyrazili do Rakúska: Na to, čo všetko zažili, tak skoro nezabudnú!

Nadviazanie nových priateľstiev, prenesenie sa do života nevidiacich, dávky adrenalínu, fascinujúce zážitky s handicapovanými a napokon aj slzy. To je len časť toho, čo stihli žiaci ZŠ Kudlovskej v Humennom počas 5 dní v susednom Rakúsku. Viac vám prezradia oni sami.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci ZŠ Kudlovskej vyrazili do Rakúska: Na to, čo všetko zažili, tak skoro nezabudnú!
Zdroj: Dnes24.sk

Rakúsko – krajina s bohatou históriou, prekrásnou prírodou, množstvom zaujímavých miest, a taktiež aj poslednou hostiteľskou krajinou projektu Comenius. Pre nórskych, talianskych, portugalských, španielskych a slovenských žiakov a učiteľov zo ZŠ Kudlovskej pripravili bohatý program trvajúci päť májových dní.

Takto to celé začalo

„Ocitli sme sa v Poysdorfe – vo vinárskom meste ležiaceho neďaleko slovenských a českých hraníc. Zároveň je aj mestom, kde sídlila naša partnerská škola, ktorá v nás zanechala nezabudnuteľné zážitky. Príjemné privítanie riaditeľkou tamojšej školy, zábavný kultúrny program pripravení žiakmi, prezentácie všetkých vycestovaných žiakov, prehliadka školy a postupné nadväzovanie priateľstiev,“ začínajú svoje rozprávanie žiaci ZŠ Kudlovskej.

Fascinujúci zážitok

To všetko tvorilo len dopoludňajší program prvého dňa. Fascinujúcim zážitkom bolo pre nich stretnutie s handicapovanými ľuďmi a spoločné tvorivé dielne. „Pripravovali sme spolu ovocný šalát a popri tom si spievali. Bolo to veľmi milé, urobiť niekoho aspoň na chvíľočku šťastným.“ Poobede ich čakala obhliadka mesta na ich tradičných traktoroch. Dozvedeli sa mnoho z histórie, ale aj súčasnosti o meste pre nich dovtedy neznámeho.

Na rade je Viedeň!

Na druhý deň cestovali do Viedne. „Očarili nás nádherné starobylé budovy, najstaršia univerzita, Štátna opera, Katedrála sv. Štefana, majestátne divadlo Burgteater, cisárska rezidencia Hofburg, kde žila aj cisárovná Sisi ,a taktiež ruch veľkomesta,“ vymenovávajú Kudlovčatá.

Na takmer hodinu sa preniesli do bežného života nevidiacich a museli zvládať každodenné situácie, v ktorých sa ocitajú. „V podzemí s bielou paličkou v ruke za úplnej tmy, nám nebolo všetko jedno,“ priznali.

Toto sa nepodarí každému

Navštíviť jedinú rakúsku atómovú elektráreň v Zwentendorfe, ktorá nikdy nebola a už ani nebude spustená pre nesúhlas väčšiny obyvateľov žijúcich v jej blízkosti, sa nepodarí hocikomu. „Pre nás to bolo niečo nové, nepoznané a doteraz nepredstaviteľné.“ No a vyšliapať po rebríku 140 stupienkov na vrchol 110 metrov vysokého veterného mlyna – na to treba naozaj odvahu. „Niektorí z nás to dokázali a v tej chvíli prekonali samých seba. Ten výhľad z plošiny veterného mlyna bol jedinečný, úžasný,“ spomínajú s nadšením žiaci humenskej ZŠ.

Na záver aj slzy

Posledný večer bol vyvrcholením celého pobytu. „Zabávali sme sa všetci spolu, všetkých nás spájal projekt Comenius. Nastala chvíľa lúčenia, slzičiek, vymieňania emailových a facebookových adries. Veľké ďakujem patrí rodičom rakúskych spolužiakov, ktorí vystupovali v pozícii našich náhradných rodín na niekoľko dní. Všetci k nám boli veľmi milí a starali sa o nás ako o vlastné deti.“

Ako dopĺňajú na záver, tento projekt, ktorý je na ZŠ Kudlovskej už v poradí druhýkrát, ich posunul zase ďalej. Nadviazali nové priateľstvá s mladými ľuďmi, spoznali krajinu, v ktorej žijú, ich tradície, kultúru, jedlá a hlavne zdokonalili sa v angličtine. „Až tu sme pochopili, aká je angličtina potrebná v dnešnom svete. Ďakujeme zvlášť pani učiteľkám anglického jazyka – p. u. Škerlíkovej a p. u. Janošovej za vypracovanie takého skvelého projektu a držíme palce, aby aj ten nasledujúci bol úspešný,“ zakončili Kudlovčatá.

Žiaci ZŠ Kudlovskej opäť cestovali: 5 dní v Rakúsku na FOTKÁCH
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM