Rôzne

Zemplínske Hámre majú návštevníkom čo ponúknuť: Obec sa pýši novým múzeom a turistickým centrom

V Zemplínskych Hámroch uviedli cez víkend do života nové informačné centrum pre turistov. Taktiež tam oficiálne spustilo svoju činnosť nové obecné múzeum s viacerými vonkajšími expozíciami.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske Hámre majú návštevníkom čo ponúknuť: Obec sa pýši novým múzeom a turistickým centrom
Zdroj: TASR

Nové turistické centrum i múzeum s rozsiahlou expozíciou sú výstupmi projektu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Zemplínske Hámre získali na ich výstavbu približne 1 150 000 eur. Časť z tejto sumy použili aj na vybudovanie náučného chodníka. V okrajovom regióne Slovenska tak vznikli podmienky pre rozvoj cestovného ruchu či spoznávanie kultúrneho a technického dedičstva spod Vihorlatských vrchov.

Zemplínske Hámre boli v minulosti známe vďaka železiarskej výrobe. Tri vonkajšie expozície múzea dokumentujú zlievarenskú činnosť, výrobu dreveného uhlia, ako i niekdajší spôsob dopravy dreva. Murovanica, sýpka, vysoká pec, drevená zvonica, úzkokoľajka s rušňom a vagónmi, banská štôlňa, vodný hámor, ale aj míľa na pálenie uhlia ležia na trase nového náučného chodníka. Je dlhý 6,8 kilometra a má 14 zastávok.

Foto: ilustračné, rušeň úzkokoľajovej železnice na trase Hámorského náučného chodníka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM