Rôzne

Zemplínska šírava a kvalita vody? Toto pred štartom sezóny odkazujú hygienici!

Letnú sezónu na Zemplínskej šírave otvoria už o pár dní. Rekreanti k slovenskému moru zamieria aj kvôli kúpaniu. Aká je však kvalita vody?

Ilustračný obrázok k článku Zemplínska šírava a kvalita vody? Toto pred štartom sezóny odkazujú hygienici!
Zdroj: Dnes24.sk

Letnú turistickú sezónu na Zemplínskej šírave čaká slávnostné otvorenie. Už v nedeľu 19. júna o 15. hodine sa odomknú vody slovenského mora a všetko bude sprevádzané kultúrnym programom.

Hygienici: Riziko nehrozí

Zemplínska Šírava má množstvo upravených brehov, ktoré sú určené na rekreáciu. Regionálny úrad verejného zdravotníctva informuje aj k téme PCB látky.

„Polychlórované bifenyly (PCB) sú látky, ktoré sú vo vode málo rozpustné, a preto riziko z kúpania vo vode Zemplínskej šíravy nehrozí. Laboratórnymi vyšetreniami povrchovej vody zo Zemplínskej šíravy na PCB (6 kongenérov) v laboratóriu RÚVZ Košice nebolo potvrdené prekročenie ich limitnej hodnoty,“ zverejnil stanovisko Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Michalovce.

Môžeme sa kúpať?

Prinášame vám aj informácie o kvalite vôd na kúpanie. Medzi najznámejšiu a najnavštevovanejšu lokalitu patrí stredisko Kamenec v obci Kaluža. Charakteristickým znakom tohto strediska je štrková pláž. Podľa informácií od RÚVZ bol odber vykonaný 7. júna a voda vyhovuje normám a taktiež je vyhovujúca na kúpanie. Práve v tomto stredisku sa uskutoční oficiálne otvorenie sezóny na Šírave. Priaznivé podmienky na kúpanie má podľa hygienikov aj stredisko Hôrka, ktorí mnohí poznajú aj pod názvom Lúč. Predsezónne odbery vôd sa ale týkali celkového prírodného kúpaliska Zemplínska šírava.

„Konštatujem, že skutočne všetky výsledky laboratórnych vôd zo Zemplínskej šíravy sú v súlade s medznými hodnotami a ukazovateľmi, ktoré stanovuje naša platná legislatíva, a to znamená ministerstvo zdravotníctva,“ uviedla Janka Stašková, hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach.

Odbery boli 7. júna vykonané aj z Vinianskeho jazera pri jeho prítoku, podľa RÚVZ s výsledkom, že voda je vyhovujúca na kúpanie. Hygienici zisťovali situáciu taktiež v nekrytých bazénoch v strediskách Kaluža a Klokočov – podľa ich slov i tam sú priaznivé podmienky na kúpanie. Počas letnej sezóny majú hygienici pripravený program monitorovania a teda vzorky vody budú ďalej odoberať. Zvyčajná dĺžka kúpacej sezóny je do 31. augusta.

Môže vás zaujímať:

Nepríjemná správa na sklonku leta: Hygienici zákazali kúpanie v Šírave, dôvod vnútri!

Blíži sa odomknutie vôd Šíravy: Pozrite si medzi prvými, čo sa chystá pri otvorení kúpacej sezóny

Amfiteáter na Šírave odhalil svoje lákadlá: Toto všetko môžete zažiť počas letnej sezóny!

Zážitky na počkanie: Návštevníkov Vinianskeho jazera čaká magický deň!

FOTO: Na Šírave sa naskytol naozaj pekný pohľad. Zemplínske more skrášlili jachty

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM