Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Zemplínska dedina, ktorá má čo ukázať: Nájdete v nej nielen sovietsky tank

Rozmýšľate, kam si vyraziť na výlet? Objavujte naše neďaleké okolie. V tejto dedine vás zaujme nielen sovietsky tank...

Ilustračný obrázok k článku Zemplínska dedina, ktorá má čo ukázať: Nájdete v nej nielen sovietsky tank
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Vybrali sme sa do obce Lastomír, aby sme vám ukázali jej zaujímavosti. Jedná sa o dedinu v okrese Michalovce, vzdialenú od nášho mesta približne 30 kilometrov. Neuniklo nám hniezdo bocianov, ktoré je tam už desiatky rokov. V obci sa však dá nájsť aj tank, kaštieľ či storočný strom.

Lastomír bol v minulosti významným miestom, kde si svoje sídla, kúrie a kaštiele budovali viaceré zemianske a šľachtické rodiny. Podľa informácii od obce, však boli po druhej svetovej vojne rozobraté a poslúžili ako sekundárny stavebný materiál pre výstavbu v dedine. V Lastomíre sa zachoval iba jeden kaštieľ. Ak ho chcete nájsť, pýtajte sa na základnú školu. Budova bývalého kaštieľa a v súčasnosti školy po rekonštrukciách pomerne významne zmenila svoj vzhľad a dnes už veľmi pôvodný kaštieľ nepripomína. Pre zaujímavosť, kedysi to bol kaštieľ veľkostatkára Szella.

Pozoruhodný dub

V blízkosti základnej školy v Lastomíre vybudovali park. Dominantou je storočný dub letný, preto je jeho názov Park pod Dubom. Dá sa v ňom posedieť na lavičkách v tieni obrovskej koruny. Tento starý a pozoruhodný strom súťažil v minulosti v regionálnej súťaži o titul Strom regiónu Zemplína.

V Lastomíre sa človek ľahko orientuje. Ak by ste však potrebovali pomoc, domáci vám radi pomôžu, ale nájdete tam aj informačné tabule. Prvá sa nachádza pri obecnom úrade, druhá je oproti pošte, tretia je pri bráničke do základnej školy a štvrtá je pri konečnej autobusovej zastávke.

Tank v dedine

V Lastomíre nájdete aj tank, ktorý je súčasťou pamätníka oslobodenia obce. Obec Lastomír bola oslobodená dňa 26. novembra 1944. Tank zbadáte pri moste cez rieku Laborec. Ide o sovietsky tank T-34. „Zaujímavosťou je aj to, že podľa očitých svedkov cez obec Lastomír počas prechodu frontu neprešiel ani jeden tank. Most totiž podmínovali ustupujúci Nemci a tak sovietska armáda využila na prechod tankov iné trasy,“ uvádza obec.

Podľa spomienok obyvateľov bomby dopadali aj na ich dedinu. Tank, ktorý stojí ako pamätník, však počas II. svetovej vojny v obci nebol. Dedina ho získala až v roku 1986. Tank mala vo svojej výzbroji sovietská armáda počas 2. svetovej vojny. T-34 patril medzi stredné tanky, vynikal mobilitou. V Červenej armáde patril k najrozšírenejším tankom.

FOTO zo známej dediny ležiacej na Zemplíne. Naraziť v nej môžete aj na tank
5
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM