záruba martin Rôzne

Záujmy mladých z Podskalky bude presadzovať mládežnícka samospráva

(TASR) - Záujmy a požiadavky mladých obyvateľov osady Podskalka v Humennom bude v budúcnosti presadzovať novovytvorené združenie s názvom mládežnícka samospráva.

Voľby do tohto orgánu pozostávajúceho z ľudí vo veku 15 až 30 rokov sa uskutočnia dnes popoludní v priestoroch miestneho komunitného centra.
Vytvorenie 20-členného parlamentu mladých na základe výsledku dnešných volieb má podľa slov Michala Kaša z rómskeho komunitného centra v osade Podskalka za cieľ zapájať miestnych obyvateľov s dôrazom na mladšiu generáciu, do veci verejných. „Mládežnícka samospráva bude o svojich požiadavkách či návrhoch komunikovať s poslancami mestského zastupiteľstva, primátorom mesta, ale aj ďalšími inštitúciami,“ povedal Kašo. Dodal, že ľudia z osady tak môžu spoločne vyjadrovať svoj názor, participovať na príprave rôznych kultúrnych, športových či vzdelávacích podujatí, hovoriť o tom, čo ich trápi a ako chcú zlepšovať svoje životné podmienky.
Na dnešných voľbách v priestoroch komunitného centra na Podskalke sa môžu podľa Kašových slov zúčastniť všetci miestni obyvatelia vo veku 15 až 30 rokov. Z jednotlivých kandidátov si vyberú svojho favorita, ktorému odovzdajú svoj hlas. Zvolení členovia mládežníckej samosprávy si následne zvolia svojho predsedu a pripravia plán činnosti pre budúce obdobie. V týchto dňoch sa zároveň zúčastnia na pracovnom seminári, kde sa v súvislosti s členstvom v parlamente mladých bližšie zoznámia so svojimi právami a povinnosťami.
Voľby mládežníckej samosprávy sa realizujú v rámci projektu s názvom Aj nás sa to týka. Podporila ho Nadácia Intenda v nadväznosti na program rozvíjania občianskej identity, informoval Kašo. V osade Podskalka dnes žije viac ako 1500 ľudí, z ktorých tvoria prevažnú časť Rómovia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM