Rôzne

Zaujímavý projekt: Pribudnú v humenskom skanzene ďalšie ovocné stromy?

Vihorlatské múzeum rokuje o možnosti spolupodieľať sa na projekte, ktorého cieľom je chrániť a opätovne rozšíriť staré lokálne odrody jabloní v regióne.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý projekt: Pribudnú v humenskom skanzene ďalšie ovocné stromy?
Zdroj: Dnes24.sk

Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom rokuje o možnosti spolupodieľať sa ako odborný garant a partner Arboréta v poľských Bolestraszycach na medzinárodnom projekte, ktorého cieľom je ochrana a opätovné rozšírenie starých lokálnych odrôd jabloní v regióne. Informovala o tom Zuzana Andrejčáková z VM.

Deň pôvodných odrôd jabĺk

Vihorlatské múzeum podľa jej slov v rámci tohto projektu rozširuje vlastné aktivity smerujúce k oživovaniu múzejnej expozície – skanzenu a zároveň sa pripája k subjektom, ktoré si dňa 21. októbra pripomínajú deň pôvodných odrôd jabĺk.

„Odrody jabloní, ktoré boli v tejto oblasti pestované po storočia sa zo záhrad a ovocných sadov stále viac vytrácajú. Staré odrody sú však lepšie adaptované na lokálne podmienky, na pôdu, na miestnu klímu a majú aj vyššiu odolnosť ako tie, ktoré ich v súčasnosti nahrádzajú,“ uviedla Z. Andrejčáková.

Ďalšie jablone v skanzene?

Ako informovala ďalej, vstup Vihorlatského múzea do projektu predpokladá ďalšiu výsadbu ovocných stromov v areáli skanzenu, kde by vhodne dopĺňali existujúcu expozíciu. Týmto spôsobom by sa podľa nej návštevníci VM a široká verejnosť mohla dozvedieť viac o problematike zachovania biodiverzity v našom regióne.

V súčasnosti sa v areáli skanzenu nachádza pätnásť jabloní a niekoľko ďalších ovocných stromov. Skutočnosť, že pestovanie jabĺk má vo východokarpatskom regióne veľmi dlhú históriu, potvrdzujú aj názvy okolitých obcí ako sú Jabloň či Nižná a vyšná Jablonka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM