Kultúra

Zaujímavá výstava v Humennom: Pozrite, aké obrazy si budeme môcť pozrieť...

Milovníci umenia si v Humennom prídu na svoje. A to už od tohto štvrtka. Pozrite si, akú výstavu si budeme môcť v našom meste pozrieť

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava v Humennom: Pozrite, aké obrazy si budeme môcť pozrieť...
Zdroj: Dnes24.sk

Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sprístupní pre širokú verejnosť výstavu obrazov Michala Čabalu. Tá je venovaná nedožitému 75. výročiu jeho narodenia. Informovala o tom Jana Fedičová z Vihorlatského múzea v Humennom.

Výber diel z tvorby autora, ktorý podľa vlastného vyznania „zostáva s nami vo svojich obrazoch“, ponúka predovšetkým súbor olejomalieb krajiny, portrétov a zátiší s nezameniteľným Čabalovým rukopisom „zahmlenej škály farebných zemitých tónov“.

Akademický maliar Michal Čabala, ktorý sa narodil v roku 1941 v obci Čabiny v okrese Medzilaborce, už od detstva inklinoval k umeniu. Vyštudoval odbor úžitková maľba v architektúre, po skončení školy pôsobil ako výtvarník v Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku. V roku 1969 absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave.

Na začiatku svojej tvorby zobrazoval zväčša figurálne námety z prostredia baletu a divadla, neskôr sa výraznou maliarovou doménou tvorby stala krajina, zväčša šarišská. Prezentoval sa na takmer 60 kolektívnych výstavách doma i v zahraničí. Posledná výstava sa uskutočnila pri príležitosti jeho 60. narodenín v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach. Zomrel po dlhej a ťažkej chorobe o rok neskôr v Prešove.

Vihorlatské múzeum v Humennom sprístupní verejnosti výstavu vo štvrtok (8.9.). Obrazy Michala Čabalu si návštevníci budú mať možnosť pozrieť do 31. októbra 2016.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM