Rôzne

Zaujímate sa o pamiatky na Zemplíne? V kaštieli sa stretnú odborníci i bádatelia

Zaujímavé stretnutie sa uskutoční na pôde kaštieľa v Humennom. Ak vás zaujímajú historické pamiatky v regióne, tieto riadky upútajú vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímate sa o pamiatky na Zemplíne? V kaštieli sa stretnú odborníci i bádatelia
Zdroj: TASR

Občianske združenie Humenská zberateľská spoločnosť, Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy a Vihorlatské múzeum v Humennom organizujú v sobotu (26. 11.) tretí ročník odborného seminára o záchrane a propagácii historických pamiatok v regióne Zemplína. Informoval o tom Radoslav Turik z KVH Beskydy.

Cieľom vytvárať komunitu

Seminára sa podľa jeho slov zúčastňujú zástupcovia odborných inštitúcií, občianskych združení, ktoré sa starajú o historické pamiatky, ale aj samostatní bádatelia zaujímajúci sa o regionálne dejiny Zemplína. Cieľom podujatia je podľa slov Turika vzájomná výmena skúseností a informácií o prácach, ktoré jednotlivé organizácie počas uplynulého roka v problematike ochrany historických pamiatok urobili. Zároveň súvisí aj so spoznávaním nových ľudí či výmenou kontaktov, aby sa budovala komunita, ktorá sa zaujíma o históriu v tomto regióne.

Aj o tomto…

Účastníci seminára sa okrem iného dozvedia viac o obnove humenského kaštieľa, o sezóne na Vinianskom hrade či o prvej uhorsko-haličskej železnici. Občianske združenie Priatelia Zemplína predstavia produkt cestovného ruchu „Špacirki po okolici“, Múzeum Zemplínske Hámre odprezentuje Hámorský náučný chodník a jeho činnosť. Nové poznatky získajú účastníci aj v oblasti zaniknutých kaštieľov Barkóczyovcov vo Vranove nad Topľou a Tovarnom, ale aj o obnove drevených chrámov v spomínanom regióne.

Odborný seminár Historické pamiatky na Zemplíne začne o 9.00 h v priestoroch renesančného kaštieľa v Humennom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM