Rôzne

Zaujal vás film Čiara? Pripravovaný výlet prevedie účastníkov po jeho stopách

Séria letných špacírok po okolí pokračuje. A záujemcovia sa budú môcť vybrať aj po stopách filmu Čiara. Tu sú prvé informácie.

Ilustračný obrázok k článku Zaujal vás film Čiara? Pripravovaný výlet prevedie účastníkov po jeho stopách
Zdroj: TASR

Špacirki po okoľici je séria letných fakultatívnych výletov, ktoré organizujú občianske združenie Centrum služieb a vzdelávania Kaluža, Thermalpark Šírava, nezávislá organizácia Priatelia Zemplína a Mestské kultúrne stredisko Michalovce.

A jeden z výletov, ktorý sa odohrá 15. septembra, zavedie účastníkov po stopách filmu Čiara a to s odborníkom histórie.

Film, ktorý sa nakrúcal neďaleko nás, tak inšpiroval aj organizátorov špacírok. No a tí sa rozhodli, že práve jemu budú venovať septembrové spoznávanie okolia. Ide pritom o ojedinelý program a miesto je nutné si vopred rezervovať.

Trasa povedie od Michaloviec cez Zalužice, Sobrance, Tibavu, Beňatinu až do Uble, kde sa odohráva dej filmu. Scenár filmu totiž súvisí s ukrajinskou hranicou. Film Čiara vychádza z rozprávania reálnych ľudí, ktorí žijú v reálnom prostredí slovensko-ukrajinskej hranice.

Špacírky pôjdu po stopách tvorcoch filmu, ktorí zachytili historky, príbehy a osudy východnej časti malého Slovenska, kde sa prelínajú kultúry, nárečia, zvyky. Čiara zachytáva nárast nervozity pri budovaní ostro stráženej hranice schengenského priestoru pred rokom 2007. Nová situácia ovplyvnila životy ľudí žijúcich na oboch stranách „čiary“, pre ktorých je zdrojom obživy aj snov o krajšej budúcnosti pašovanie cigariet a ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM