Rôzne

Základná umelecká škola v Humennom oslavuje: Svetlo sveta uzrela pred 60 rokmi, FOTO

Základná umelecká škola v Humennom oslavuje v tomto roku 60. výročie svojho vzniku. Ako tvrdí zástupkyňa poverenej riaditeľky, počas šiestich dekád sa veľa zmenilo...

Ilustračný obrázok k článku Základná umelecká škola v Humennom oslavuje: Svetlo sveta uzrela pred 60 rokmi, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vyučovanie vypĺňa voľný čas detí v popoludňajších hodinách. Žiaci si však podľa slov zástupkyne poverenej riaditeľky školy Daniely Polovkovej často neuvedomujú, čo im toto vzdelanie môže dať. „Potom v dospelosti však vedia ohodnotiť jeho prínos. Už k nám totiž prichádzajú moji bývalí žiaci so svojimi deťmi, aj takí, ktorí neukončili štúdium, lebo pochopili, o čom to je,“ uviedla. V škole už pritom pôsobí 30 rokov.

Podľa jej ďalších slov sa počas šiestich dekád existencie školy veľa zmenilo. „V rokoch, kedy som bola ja žiačkou, bol trochu iný prístup zo strany nás, záujemcov o umelecké štúdium. Mali sme viac snaživosti, chceli sme veľa vedieť, zúčastňovať sa na rôznych súťažiach, čo bola pre nás veľká motivácia,“ zaspomínala Polovková s tým, že v súčasnosti tá dravosť u detí ustupuje.

Rôzne obdobia

Tvrdí, že žiaden nástroj nie je náročný. „Dieťa k nám príde práve preto, aby sa naučilo hrať na akomkoľvek hudobnom nástroji,“ vysvetlila s tým, že talent je len jedno malé percento z toho, čo dieťa do svojho vienka dostane. Musí ho rozvíjať, venovať mu pozornosť a dôležitá je aj práca učiteľa.

Poznamenala však, že počas svojich školských rokov i pedagogickej praxe sa stretla s rôznymi hudobnými obdobiami. „Počas môjho štúdia to bol klavír. Vtedy ten záujem o štúdium prevyšoval možnosti prijatia. Mali sme obdobie gitaristov, kedy každé druhé dieťa, ktoré k nám prišlo, chcelo hrať práve na tento hudobný nástroj, ale aj akordeónistov. V súčasnosti z tých mimohudobných odborov kulminuje tanec,“ priblížila.

Kolektívna práca

Na škole sa hneď od jej založenia venovala tiež veľká pozornosť kolektívnej práci žiakov. Už v roku 1959 bol založený prvý akordeónový súbor, ktorý funguje dodnes. „Neskôr pribudol spevácky, sláčikový, gitarový či ľudový tanečný súbor, ktorý doplnila hudba, ale aj súbor zobcových fláut,“ vymenovala. Polovková tvrdí, že je to pre žiakov veľká motivácia. „V kolektíve sa deti učia vnímať jeden druhého, tiež dať priestor ostatným,“ doplnila.

Za veľké pozitívum považuje tiež družobné partnerstvá v Česku, Poľsku, Maďarsku a Holandsku. „Sú významné nielen pre žiakov, ale aj pre pedagogický zbor, keďže si v rámci nich vymieňajú notový materiál, názory, metódy či formy práce,“ uzavrela.

OBRAZOM: Aj takto vyzerá deň v humenskej ZUŠke, ktorá oslavuje 60 rokov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM