Rôzne

Záchrana Vinianskeho hradu pokračuje: Chystá sa archeologický výskum, toto tam chcú objaviť!

Na záchrane hradu nad obcou Vinné sa stále pracuje. Akcia pomáha zamestnávať 40 ľudí. V minulosti sa tam našli mince i prstene. Kastelán z hradu poodhaľuje ďalšie plány.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana Vinianskeho hradu pokračuje: Chystá sa archeologický výskum, toto tam chcú objaviť!
Zdroj: TASR

Na Vinianskom hrade sa aj v tomto roku pracuje na jeho záchrane. Cieľom je dokončiť stabilizáciu tamojšieho paláca. „V sezóne 2015 sme začali 1. mája. Trúfli sme si, tak ako po minulé roky, na väčšie množstvo pracovníkov. V rámci Slovenska dokonca zamestnávame najviac, teda 40 ľudí na hrade,“ informoval jeho kastelán Jaroslav Gorás. Záchranu hradných ruín podporil finančne aj v tomto roku štát. „Je to projekt ministerstva kultúry a ministerstva práce na to, aby sa dočasne znížila nezamestnanosť a zároveň pomohlo našim národným kultúrnym pamiatkam,“ priblížil kastelán hradu.

Archeologický výskum

Tohtoročnou prioritou je statické stabilizovanie hradného paláca, ktorý opravujú už niekoľko sezón. „Snáď na jeseň alebo začiatkom budúcej sezóny dáme dole lešenie a palác sa ukáže v plnej kráse,“ uviedol Gorás. Z ďalších plánovaných prác spomenul opravu východného múru hradu, klenieb a kaplnky.

„Robíme aj na iných objektoch, ale pomenej. O mesiac nás čaká archeologický výskum. Snáď sa nám podarí objaviť aj hradnú bránu vo svojom profile, kde predpokladáme, že pôvodne stála,“ poodhalil Gorás ďalšie tohtoročné plány.

Prístupný aj v lete

Aj počas prázdnin je hrad prístupný turistom. V lete sa tu konajú rôzne akcie každý víkend. Sezóna vyvrcholí septembrovým Vinobraním na hrade, ktoré priblíži spracovanie hrozna stredovekými nástrojmi. Súčasťou programu budú i ukážky remesiel, hrnčiarska súťaž, ochutnávka miestnej gastronómie či divadelné predstavenie zo života Alberta z Michaloviec, rytiera, ktorý kedysi obýval toto stredoveké sídlo.

Našli sa tam mince i prstene

Prvá písomná správa o hrade pochádza z roku 1335. Bol viackrát poškodený, opravovaný, začiatkom 18. storočia ho dali dokonca zbúrať. Má čiastočne zachované renesančné klenby, na gotickej veži je kamenné kvádrovanie, otvory okien a dverí, ako aj časti pôvodných omietok.

Možno tam nájsť stopy po krboch či pivničné priestory. Stredoveká stavba vydala svojim záchrancom už viacero vzácnych artefaktov. Išlo napríklad o zaujímavo zdobené kamenné prvky hradu, mince, prstene, kľúče či bohato zdobené kachlice. Našiel sa tu aj džbán s takmer 2000 mincami. Tie si však niekto ukryl na hrade až 150 rokov po jeho zániku.

Prečítajte si tiež:

Na Jasenovskom hrade ožije legenda: Budete si tam môcť vyraziť svoju falošnú mincu!

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Záchrana Vinianskeho hradu v plnom prúde
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM