Zuzana Vajayová Rôzne

Začala sa dlho očakávaná rekonštrukcia ZŠ na Kudlovskej ulici

Piatym školským zariadením v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné, ktoré prejde rekonštrukciou z prostriedkov Európskej únie (EÚ), je Základná škola (ZŠ) na Kudlovskej ulici.

Na nákladoch investície v hodnote 1,34 milióna eur sa bude okrem eurodotácie podieľať finančne aj mestská pokladnica.

Ako TASR informovala hovorkyňa humenského magistrátu Slavěna Vorobeľová, rekonštrukcia školského zariadenia sa dostala oproti pôvodným plánom do omeškania. „Mesto Humenné podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok na vtedajšie Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR ešte koncom októbra 2008. Jednou z podmienok na jeho odobrenie bola aj realizácia verejného obstarávania, ktorého prvé kolo vyhlásilo ešte bývalé vedenie, no skončilo neúspešne,“ poznamenala.

Podľa Vorobeľovej slov mesto zrušilo prvú súťaž, pretože Riadiaci orgán pre regionálny operačný program pri procese overovania neakceptoval vyhotovenú dokumentáciu týkajúcu sa priebehu prvého kola verejného obstarávania.

Druhé kolo súťaže nakoniec ministerstvo odsúhlasilo a samospráva podpísala zmluvu o dielo s dodávateľom stavebných prác ešte v júni 2010. „K podpísaniu Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku medzi mestom Humenné a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR však došlo až 3. októbra 2011,“ doplnila na margo ďalšieho zdržania projektu Vorobeľová. K oficiálnemu odovzdaniu ZŠ na Kudlovskej ulici realizátorovi stavebných prác došlo následne v týchto dňoch, a to vo štvrtok 13. októbra.

„V rámci realizácie projektu sa ráta so zateplením školského objektu a čiastočne i striech. V pláne je ďalej výmena okien a dverí, kompletná rekonštrukcia ústredného kúrenia vrátane rozvodov, obnova sociálnych zariadení a vybudovanie nových s bezbariérovým prístupom,“ konkretizovala hovorkyňa radnice s tým, že dôjde aj k prestavbe priestorov na školskú aulu, ktorá bude disponovať novým nábytok ako aj počítačovou technikou.

Základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Humenné prechádzajú rekonštrukciou financovanou z prostriedkov EÚ od roku 2009. Zmoderni­zovanými priestormi v súčasnosti disponujú ZŠ Hrnčiarska a ZŠ Pugačevova. „V tomto roku sa rekonštruujú okrem ZŠ Kudlovskej aj ZŠ Dargovských hrdinov a ZŠ Švermova,“ uzavrela Vorobeľová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM