Rôzne

Za múrmi zámku je mnoho pozoruhodností: Krásna amfora podáva mýtický príbeh, FOTO

Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom je k videniu v jeho expozičných a výstavných priestoroch v objekte zámku a skanzenu viac než 140 000 zbierkových predmetov.

Ilustračný obrázok k článku Za múrmi zámku je mnoho pozoruhodností: Krásna amfora podáva mýtický príbeh, FOTO
1
Galéria

A medzi nimi aj skutočné pozoruhodností. Jednozačne medzi ne patrí aj nádherná hlinená amfora. Ak neviete čo tento pojem znamená, amfora predstavuje druh keramickej nádoby s dvoma úchytmi a zúženým hrdlom. V antickom svete sa používali na uchovávanie či prenášanie vína, olivového oleja a podobne.

Vráťme sa však k tej konkrétnej, ktorá sa nachádza za múrmi humenského kaštieľa. Je zdobená dvoma výjavmi z antickej legendy o Amorovi a Psyche. „Na jednom z nich je vyobrazená na skale sediaca princezná Psyche, ktorá svojou krásou pripomínala bohyňu lásky Venušu. Ľudia začali na bohyňu zabúdať a namiesto nej uctievali Psyche. Na vyobrazení sa nad princeznou vznáša boh lásky Amor, ktorého rozhnevaná Venuša zoslala na zem, aby Psyche potrestal. Amor sa však do princeznej zaľúbil a tá sa stala jeho ţenou. Vedľa Psyche sa nachádzajú dve tancujúce deti. Výjav tak predstavuje šťastnú rodinu,“ priblížilo Vihorlatské múzeum.

Na opačnej strane amfory je podľa múzea vyobrazený boh nebies Jupiter, ktorý mladému páru pomohol zmieriť sa s Venušou. Princeznej Psyche daroval nesmrteľnosť, aby mohla naveky zostať po Amorovom boku.

Hlinená amfora dosahuje výšku 60 cm, jej šírka je 30 cm a hmotnosť 7 kg. „Postranné úchyty amfory sú tvarované do podoby hadích tiel, ktoré vyrastajú z hláv okrídlených Fúrií, starých božstiev pomsty,“ dopĺňa VM. Amfora patrí do pôvodného mobiliáru Vihorlatského múzea a na základe fotografie z roku 1936 je zrejmé, že pôvodne zdobila vstupný vestibul kaštieľa.

Pozrite si krásnu amfora s mýtickými výjavmi v galérii.

Titulné foto: ilustračné

Krásna amfora s mýtickými výjavmi
1
Galéria
Zdroj: Vihorlatské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM