Peter Handzuš Krimi

FOTO: Pozor, v kraji úradujú vykrádači áut. Na vozidlách rozbíjajú okná!

Len od začiatku tohto týždňa zaevidovala polícia v Prešovskom kraji niekoľko prípadov krádeží vlámaním do osobných áut. Ani v jednom prípade pritom nešlo o žiadne sofistikované vlámanie. Zlodeji jednoducho rozbili okno na dverách a z auta ukradli veci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pozor, v kraji úradujú vykrádači áut. Na vozidlách rozbíjajú okná!
Zdroj: Policajný zbor SR

Príležitosť robí zlodeja

Akékoľvek voľne položené veci v aute sú pre zlodejom lákadlom, platí totiž, že príležitosť robí zlodeja. Či ide o obyčajné auto alebo o luxusnejšie, je úplne jedno. Taktiež ani miesto, kde je auto zaparkované nehrá významnú úlohu.

„Takáto krádež totiž trvá len pár sekúnd. Zlodej rozbije okno, natiahne sa za lupom do auta a už je preč,“ vysvetľuje krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Takýmto spôsobom bolo tento týždeň napríklad vykradnuté auto zaparkované na parkovisku pred cintorínom v obci Hôrka v okrese Poprad, alebo na parkovisku pri kostole v obci Šambron pri Starej Ľubovni.

„Čo sa týka miesta krádeže, tak k tým častejším patria parkoviská pri obytných blokoch a rodinných domoch, uličky v mestách, ale aj parkoviská pri penziónoch, obchodných domoch, či rôznych firmách,“ dodal hovorca.

Z áut, ktoré boli tento týždeň vykradnuté si zlodeji odniesli dámske kabelky, pánske taštičky, peňaženky s peniazmi a dokladmi a dokonca aj bixenonové svetlomety.

Krádeži sa dá predísť veľmi jednoducho

Stačí však málo a takýmto krádežiam sa dá ľahko predísť. Nie je to nič nové a v podstate pre každého známe.

„Nikdy nenechávajte v aute žiadne veci ani na krátku chvíľu. Páchateľa môže zaujať i poloprázdna igelitová taška na sedadle vášho auta, nie to ešte kabelka či kožený kufrík,“ konštatuje Džobanik.

Zlodej v takýchto prípadoch koná impulzívne, najskôr vec ukradne a až potom uvažuje o jej hodnote. V mnohých prípadoch je v konečnom dôsledku škoda spôsobená rozbitím okna väčšia ako hodnota ukradnutej veci.

Cennosti odložte aspoň do kufra

Aj keď opúšťate vozidlo len na malú chvíľu, vezmite si svoje cennosti so sebou. Ak si ich so sebou neberiete, uložte ich aspoň do batožinového priestoru, nech zbytočne nepriťahujú zvedavé oči ľudí.

V aute by ste si nemali odkladať ani technický preukaz či iné doklady. Je na nich množstvo údajov, ktoré sa v nesprávnych rukách dajú ľahko zneužiť.

Lákadlom pre zlodeja je i autorádio. Ak ho máte vo svojom aute s odnímateľným panelom, využite túto možnosť a pri odchode si vezmite panel so sebou. Neskrývajte ho v aute. Takáto hra sa vám nemusí vyplatiť, zlodej má totiž talent na vyhľadávanie skrýš. To platí tak pre prípad, že parkujete niekde v meste, ale aj keď auto zaparkujete na noc pri svojom dome, či bytovke.

Miesto na parkovanie si vyberajte

Ak parkujete mimo domu, nikdy neparkujte auto na opustenom mieste. Využite platené a strážené parkoviská. Prílišná šetrnosť sa nevypláca. Cena parkovného je predsa niekoľkonásobne nižšia ako cena vašich vecí.

I keď po opustení vozidla v ňom nenecháte žiadne cennosti, nemali by ste zabudnúť uzamknúť všetky dvere. Okná by mali byť vytiahnuté smerom hore a uzatvorené strešné okno. Zvukový alarm síce samotnej krádeži nezabráni, môže vás však upozorniť na nedovolenú manipuláciu s Vaším automobilom.

„Ak predsa len nájdete svoje auto násilne otvorené, nesadajte doň a nezisťujte, čo vám zmizlo! Môžete tak zničiť stopy, ktoré páchateľ zanechal a vy sa môžete s najväčšou pravdepodobnosťou so svojimi zmiznutými vecami rozlúčiť,“ uzavrel Džobanik.

V prípade podozrenia na vlámenie či krádež ihneď kontaktujte políciu na bezplatnom čísle 158.

Vykrádači áut nešpekulujú
4
Galéria
Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM