Rôzne

Vojnová história? V humenskom kaštieli nájdete nové informačné stredisko

V priestoroch renesančného kaštieľa v Humennom uviedli do života nové informačné stredisko zamerané na vojnové dejiny severovýchodného Slovenska. Založili ho dobrovoľníci z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy.

Ilustračný obrázok k článku Vojnová história? V humenskom kaštieli nájdete nové informačné stredisko
Zdroj: Dnes24.sk

„Severovýchod našej krajiny je jediným miestom na Slovensku, ktorým sa prehnali dve svetové vojny. Pozostatkom bojov je množstvo vojensko-historických pamiatok, vojnových cintorínov, pamätníkov či rôznych bojísk, ktoré sú do dnešných dní viditeľné v tejto krajine,“ uviedol predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

Propagačné materiály, konzultácie aj artefakty

Nová informačná kancelária bude podľa jeho slov prezentovať zmienené vojenské pamiatky regiónu turistom cez propagačné materiály, ako aj osobné konzultácie priamo v jej priestoroch. Súčasťou novootvoreného strediska je aj malá expozícia vojnových artefaktov.

„Za tých desať rokov nám ľudia venovali mnoho spomienkových predmetov či vojnových artefaktov. Na stenách strediska sú umiestnené banery o udalostiach prvej svetovej vojny, v blízkom období tu pribudnú aj informácie o druhej svetovej vojne v regióne,“ objasnil Drobňák.

Na KVH Beskydy sa počas jeho desaťročnej histórie obrátilo už množstvo ľudí z domova i zo zahraničia pátrajúcich po svojich predkoch padlých na karpatskom fronte. Hľadanie dopadlo vo viacerých prípadoch s pozitívnym výsledkom. „Ak sa padlý nachádza v našej databáze, vieme pomôcť s hľadaním miesta jeho posledného odpočinku,“ podotkol predseda spomínaného klubu.

V jeseni tu budú praktické ukážky bojov o mesto

KVH Beskydy sa chystá pri príležitosti 100. výročia začiatku prvej svetovej vojny zorganizovať v tomto roku dve odborné konferencie s medzinárodnou účasťou, a to v Košiciach a Humennom. „Tieto podujatia by mali priniesť nové poznatky o prvej svetovej vojne. Tejto téme bol doteraz v našich oblastiach venovaný len minimálny výskum,“ poznamenal Drobňák.

Na jesennú konferenciu v Humennom nadviaže podujatie, ktorého súčasťou bude aj praktická ukážka bojov o mesto. Tie sa stali významným medzníkom v udalostiach na východnom fronte v roku 1914. Podujatie priblíži verejnosti zároveň dobový vojenský tábor a výjavy zo života pechoty, jazdy či delostrelectva. Súčasťou programu bude aj netradičná súťaž vo varení vojenských jedál.

Vojnová história? V humenskom kaštieli je nové informačné stredisko!
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM