Tomáš Šuhajda Rôzne

Vojenčina v Humennom? Boli tu aj chlapci z Elánu a... vtedy začala ich hviezdna kariéra!

V Humennom vojenčilo niekoľko známych mien. Okrem českého herca, ktorý si nedávno na to obdobie zaspomínal, napríklad aj členovia dnes legendárnej kapely Elán. Mnohí možno netušia, že práve v tomto období sa začala ich skutočná sláva.

Ilustračný obrázok k článku Vojenčina v Humennom? Boli tu aj chlapci z Elánu a... vtedy začala ich hviezdna kariéra!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Humenné je strašná diera,“ povedal nedávno v rozhovore pre Českú televíziu bez servítky známy český herec Ivan Trojan, čo pobúrilo viacerých Humenčanov.

Vojnu absolvovali v Humennom okrem neho však aj iné známe osobnosti, vrátane členov legendárnej skupiny Elán. No tí boli v úplne inej situácii. Chceli zostať pokope a Humenné si takpovediac vybavili.

Elán v Humennom

Elánisti mali pôvodne vybavené, že pôjdu ako kapela do vojenského umeleckého súboru, lenže neskôr im to zrušili. „Takže nás zavolali na normálnu vojnu, a my sme v poslednom momente stihli vybaviť, že by nás dali aspoň do jedného útvaru, čo sa podarilo, dostali sme sa do Humenného do tankového práporu,“ opísal začiatky vojenčiny pre RTVS líder kapely Jožo Ráž.

Zlom v živote kapely

Jediným problémom podľa jeho slov bol evidenčný problém, kvôli ktorému on sám sa dostal na prvé tri mesiace do Michaloviec, potom sa však vyriešilo aj to. „V Humennom sme normálne mali aparatúru a vo voľnom čase sme mohli cvičiť a robiť.“

A práve počas vojenčiny nastal v ich kariére zásadný zlom. Tri pesničky im vtedy vybrali do Bratislavskej lýry. „Čo bol nenormálny zázrak,“ priznáva Jožo Ráž. Dostali tak priepustku na účinkovanie v tejto súťaži a pesničky Kaskadér či Ôsmy svetadiel sa stali superhitmi. „Tam sa začala naša hviezdna kariéra,“ uviedol líder kapely Elán.

Na svadbe pribúdali hostia

Spomienky na vojenčinu Elánistov v Humennom má aj plukovník Miroslav Ondejka. Kapela zahrala na svadbe jeho najmladšieho brata. Okolo polnoci si všimol, že čím ďalej, tým viac hostí na svadbe majú. „Hovorím si, veď máme 60 ľudí a tam sa už nedalo ani tancovať,“ prezradil zaujímavosť plukovník Ondejka pre televíziu Doma.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM