Rôzne

Vláda prijala mimoriadne opatrenia na ochranu východnej hranice: Detaily sú tajné!

Kabinet v stredu v utajenom režime prijal mimoriadne opatrenia na ochranu východnej štátnej hranice. Minister vnútra Róbert Kaliňák potvrdil, že to súvisí so situáciou na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Vláda prijala mimoriadne opatrenia na ochranu východnej hranice: Detaily sú tajné!
Zdroj: Webnoviny.sk

„Nejde o krízovú situáciu súvisiacu priamo s obyvateľmi Ukrajiny – to by bol trochu iný typ pohybu," povedal Kaliňák. Teraz majú informácie o väčších migračných tokoch obyvateľov tretích krajín, či už z Afriky, Blízkeho východu alebo z Ázie. Pri opatreniach voči takémuto typu migrácie vidia priestor na vylepšenie opatrení.

Opatrenia urýchlia

„Pracujeme na zlepšení fyzickej ako aj technickej ochrany,„ povedal Kaliňák. Vysvetlil, že niektoré opatrenia, ktoré chceli na hranici robiť v najbližších dvoch až troch rokoch, teraz urýchlia. „Chceme pre nás najrizikovejšie úseky ešte podporiť,“ dodal Kaliňák.

Na našu hranicu je mierne zvýšený tlak spomínaných migrantov, aj keď Kaliňák pripomína, že naša hranica nepatrí medzi obľúbené destinácie migrantov. „Je známa svojou pomerne malou priepustnosťou," poznamenal šéf rezortu vnútra.

O ochrane rozhodla bezpečnostná rada

O posilnení ochrany našej východnej hranice rozhodla na mimoriadnom rokovaní Bezpečnostná rada SR 3. marca večer, keď sa zišla pre rastúce napätie na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý prostredníctvom vojakov prakticky ovládajú ozbrojenci, ktorých mnohí považujú za príslušníkov ruskej armády.

Premiér Róbert Fico a minister Kaliňák vtedy vysvetľovali, že slovenská strana pozoruje akúsi neschopnosť ukrajinskej strany zabezpečovať hranice. V mnohých oblastiach majú teraz ukrajinské hraničné hliadky špecifickú úlohu, ktorú plnia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM