Rôzne

Višne sú pre zdravie veľkým prínosom: Na samozber môžete vyraziť pod hrad Čičva

Na pultoch predajní striedajú jahody v tomto období zrelé višne, čoraz viac vyhľadávané ovocie. Pestujú ich aj pod hradom Čičva v obci Sedliská.

Ilustračný obrázok k článku Višne sú pre zdravie veľkým prínosom: Na samozber môžete vyraziť pod hrad Čičva
Zdroj: TASR

Ovocinárska firma v Sedliskách pes­tuje dve odrody višní na 2,5 hektároch. „Érdi Bőtermő, táto je vhodná na konzum, zaváranie i džem. Odrodu Újfehertói fürtös využívajú ľudia viac na zaváranie,“ ozrejmil Pavol Vagaský zo spoločnosti Agromix.

Prvé višne zo Sedlísk sa už niekoľko dní nachádzajú na predajných pultoch. Budú ich oberať zo stromov tri až štyri týždne nie len ovocinári, ale i široká verejnosť. Višne totiž ponúka Agromix podobne ako jahody aj na samozber. Výhodou pre spotrebiteľa sú v tomto prípade nižšie nákupné ceny.

„Záujem o višne stúpa. Doteraz to bolo trocha nedocenené ovocie. Majú výhodu oproti čerešniam, ich plody nebývajú červivé,“ vysvetľuje ovocinár. Ľudia ich začali vyhľadávať aj preto, že sú zdrojom vitamínov, organických kyselín a minerálnych látok. „Pre zdravie sú veľkým prínosom,“ zhodnotil Vagaský. Ich tohtoročnú úrodu odhadol celkovo na 10 ton.

V ovocinárskych sadoch v obci Sedliská končia so zbermi tradične až na jeseň. „Po jahodách a višniach nám nastúpia marhule, broskyne, neskoršie slivky a napokon jablká,“ priblížil Vagaský. Ovocné stromy pod hradom Čičva zaberajú rozlohu vyše 16 hektárov. Najväčšiu zastúpenie tu majú jablone. 

Väčšina ovocia vypestovaného v Sedliskách sme­ruje priamo k spotrebiteľom a do blízkych maloobchodných predajní. Časť produkcie ide mraziarňam, konzervárňam, zvyšok zasa spracujú do 100-% ovocných štiav. Zvyknú ich dodávať spolu s ovocím desiatkam škôl v regióne.

Čítajte tiež:

Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde môžete zájsť na samozber jahôd!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM