Rôzne

Vihorlat láka turistov: Tisíce ľudí, zvýšený záujem cyklistov a aha, čo sa chystá

Sezóna v turistickom informačnom centre (TIC) v Zemplínskych Hámroch bola napriek daždivému a chladnému začiatku leta úspešná.

Ilustračný obrázok k článku Vihorlat láka turistov: Tisíce ľudí, zvýšený záujem cyklistov a aha, čo sa chystá
Zdroj: TASR

„V tomto roku v mesiacoch máj až august štartovalo zo Zemplínskych Hámrov do Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat 2500 ľudí, polovica z nich využila služby nášho TIC. Najčastejšie nás navštívili Slováci, potom to boli Poliaci a Česi. Tento rok k nám prišli aj Holanďania, Američania a oproti minulým rokom bol viditeľný nárast počtu ukrajinských turistov,“ uviedla Zuzana Burdová z TIC.

Majú záujem objavovať

S príchodom letných prázdnin sa podľa jej ďalších slov zvýšil počet rodín s deťmi z celého Slovenska. Záujem zo strany turistov bol nielen o Vihorlatské vrchy, ale aj o Národný park Poloniny. „Je cítiť, že aj domáci majú záujem objavovať najvýchodnejší kút Slovenska, jeho prírodu, kultúru aj históriu,“ spomenula Burdová s tým, že nedostatky pozorovať v oblasti ubytovacích a stravovacích zariadení v okrese Snina. „Od Zemplínskych Hámrov až po Novú Sedlicu boli ubytovacie zariadenia počas celého leta plné,“ dodala.

Už 11. septembra!

Vyšší záujem o túto turistickú oblasť oproti vlaňajšku zaznamenali aj zo strany horských cyklistov. „Vo Vihorlatských vrchoch je veľký potenciál pre tento druh športu. Pre všetkých, ktorí radi objavujú prírodu či históriu na bicykli, sme pripravili 11. septembra 2017 akciu ‚Bicyklom po sninskej úzkokoľajke‘. Bude to spoločný cyklovýlet so sprievodcom s výkladom. Štart bude o 14.00 h pred TIC a podmienkou každého účastníka je vlastný horský bicykel a prilba,“ upozornila na pripravované podujatie Burdová s tým, že sa uskutoční v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2017.

TIC bude počas septembra otvorené od stredy do nedele, rovnako počas sviatkov od 7.30 do 15.00 h. „Ak bude pekné babie leto, budeme mať určite otvorené ešte aj v októbri,“ doplnila. Turisti nájdu centrum v lokalite pri kameňolome, na mieste, kde sa začínajú hlavné turistické trasy na Sninský kameň a Vihorlat. Na tomto mieste je pre nich k dispozícii bezplatné parkovisko, wifi pripojenie a toalety.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM