Tomáš Šuhajda Rôzne

VIDEO z Domaše: Anna sa našla v historických záberoch, z jej spomienok mrazí!

Pamätáte si na video plné emotívnych záberov z histórie a súčasnosti Domaše? Naša čitateľka sa našla v týchto záberoch a na vlastnej koži prežila sťahovanie z rodnej oblasti. Z jej spomienok doslova mrazí!

Ilustračný obrázok k článku VIDEO z Domaše: Anna sa našla v historických záberoch, z jej spomienok mrazí!
Zdroj: Dnes24.sk

Pani Anna ukončila základnú školu ešte v rodnej dedinke Dobrá nad Ondavou v roku 1963. Celý priebeh sťahovania z oblasti, kde dnes stojí známe letovisko, bol podľa jej slov veľmi emotívny.

Brali so sebou pozostatky zosnulých

„Najprv sme si brali našich zosnulých, dostali sme náhradné truhly na cintoríne. Pamätám si, že pracovali chlapi, ktorí si museli vypiť, nakoľko nebol to najlepší pohľad,“ spomína si Anna, ktorej sa o tom aj dnes ťažko hovorí.

S rodinou si brali pozostatky jej brata, ktorý zomrel maličký, a tiež prarodičov. „Samozrejme, boli to iba kosti uložené do novej truhly a s kúskom zeme, kde ležali.“

Aj zvieratá to mali ťažké

Podľa Anny nielen ľudia, aj zvieratá to mali veľmi ťažké a spomína si na tento dojímavý príbeh. „V tom čase sme mali kravičku, ktorú sme cez Ondavu zahnali do dedinky kde sme si kúpili domček. Je to neuveriteľné, ale kravička sa vrátila cez Ondavu späť do dedinky Dobrá nad Ondavou.“

Odišli na rôzne miesta

Obyvatelia z oblasti dnešného letoviska sa odsťahovali na rôzne miesta v rámci Slovenska. Okrem Humenného, Vranova, Michaloviec či Prešova aj do vzdialenejšej Bratislavy.

„Po zbúraní kostola sa už ani nedalo zistiť, kde stál náš domček. Tieto chvíle si pripomínam iba fotografiami, ktoré mi ostali,“ dodala Anna.

Ak ste ešte tieto zábery nevideli, pozrite si ich v našej videogalérii!

Foto: ilustračné

Jedinečné zábery: Príbeh Domaše v 13-tich minútach!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM